Μ. Βρετανία: Ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον

Ποιοι είναι οι πιθανοί αντικαταστάτες

«Hasta la vista, baby», ήταν  ο αποχαιρετισμός αλά Terminator του Μπόρις Τζόνσον / AP Video

Ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον, μετά την παραίτηση σχεδόν 60 αξιωματούχων της βρετανικής κυβέρνησης από τους οποίους πέντε υπουργοί και 21 υφυπουργοί και τελικά την παραίτηση του ίδιου του Βρετανού πρωθυπουργού, μετά από μεγάλες πιέσεις.

«Hasta la vista, baby»: O αποχαιρετισμός αλά Terminator του Μπόρις Τζόνσον

Ο κ. Τζόνσον θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού των Συντηρητικών, ο οποίος θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Το χρονοδιάγραμμα, δε, της εκλογικής διαδικασίας θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα. 

Μπόρις Τζόνσον

Μεγάλη Βρετανία: Σε δύο φάσεις η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού των Συντηρητικών 

Αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού των Συντηρητικών, όποιος βουλευτής του κόμματος το επιθυμεί μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα με την στήριξη συγκεκριμένου αριθμού συναδέλφων του και μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα. 

Από εκεί και πέρα η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού έχει δύο φάσεις:

Στην πρώτη, μετά από μια σειρά διαδοχικών μυστικών ψηφοφοριών εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών θα επιλεγούν δύο υποψήφιοι, ενώ στην δεύτερη θα κληθούν τα μέλη του κόμματος να αναδείξουν τον νέο ηγέτη τους που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Υπεύθυνη για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών είναι η επιτροπή 1922. 

Μεγάλη Βρετανία: Σουνάκ και Μόρντοντ θα αναμετρηθούν στον επόμενο γύρο των εσωκομματικών εκλογών των Συντηρητικών

Σημειώνεται ότι νικητής του τετάρτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών των Συντηρητικών στη Βρετανία αναδείχθηκε το φαβορί και πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ.

Ρίσι Σούνακ

Ρίσι Σουνάκ / AP

Η βουλευτής και πρώην υπουργός Κέμι Μπέιντενοκ αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διαδικασίας, καθώς έλαβε μόνο 59 ψήφους.

Ο Σουνάκ έλαβε 118 ψήφους και θα αναμετρηθεί στον επόμενο γύρο με την Πένι Μόρντοντ, την πρώην υπουργό Άμυνας, που έλαβε 92 ψήφους και την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας, που συγκέντρωσε 86 ψήφους.

Πένι Μόρντοντ

Πένι Μόρντοντ / AP 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top