Μέσα σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε ο Σίνζο Άμπε

Θρήνος και συγκίνηση από πολίτες που του αποτίουν φόρο τιμής

Ο Σίνζο Άμπε ο μακροβιότερος, πιο γνωστός και ίσως πιο συνεπής ηγέτης της σύγχρονης εποχής της Ιαπωνίας κηδεύεται σήμερα σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Τόκιο.

Ιαπωνία: Σε κατάσταση σοκ από τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε

Η Άκι Άμπε, χήρα του πρώην πρωθυπουργού, εμφανίστηκε στο μπροστινό κάθισμα μιας νεκροφόρας που μετέφερε το σώμα του συζύγου της μπροστά από πλήθη πενθούντων που συνωστίζονταν στους δρόμους έξω από το ναό.

Οι περισσότεροι σήκωσαν τα τηλέφωνά τους για να απαθανατίσουν τη στιγμή, αλλά κάποιοι έσφιξαν τα χέρια τους σε προσευχή, έσκυψαν τα κεφάλια τους ή έριξαν ένα δάκρυ ως ένδειξη σεβασμού για τον σπουδαίο άνθρωπο.

Μπροστά στο πρόσωπό της, η Άκι κρατούσε ένα «πνευματικό δισκίο»: ένα κομμάτι ξύλου στο οποίο συνήθως αναγράφεται το όνομα του νεκρού, η ημερομηνία γέννησης, η ημερομηνία θανάτου και - στην περίπτωση αξιοσημείωτων δημοσίων προσώπων - συχνά ένα μεταθανάτιο όνομα που αντικατοπτρίζει την κοινωνική τους θέση και τα επιτεύγματα της ζωής τους.

Από το ναό, το σώμα του Άμπε μεταφέρθηκε σε όλη την πόλη στην Αίθουσα Τελετών Κιριγκάγια όπου αποτεφρώθηκε σύμφωνα με τη βουδιστική παράδοση. Στην πορεία, ταξίδεψε μέσω του κοινοβουλίου, του γραφείου του πρωθυπουργού και των κεντρικών γραφείων του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ώστε οι πρώην συνάδελφοί του να μπορούν να αποτίουν φόρο τιμής.

Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη σχέδια για δημόσια κηδεία, αν και αναμένεται ότι στον Άμπε θα δοθεί κάποια μορφή κρατικής τελετής ως ένδειξη σεβασμού για τη διάρκεια της ζωής του στη δημόσια υπηρεσία.

Ο Σίνζο Άμπε, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός μεταξύ 2006 και 2007 και στη συνέχεια ξανά από το 2012 έως το 2020, σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα, αφού τον πυροβόλησαν με κυνηγετικό όπλο.

Ο Τετσούα Γιαμαγκάμι, 41 ετών, παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον πολιτικό - λέγοντας ότι τον έβαλε στο στόχαστρο επειδή πιστεύει ότι ο Aμπε είναι μέλος της Εκκλησίας της Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, πιο γνωστή ως «Moonies».

Ο Γιαμαγκάμι λέει ότι η μητέρα του είναι μέλος της εκκλησίας και έχει καταστρέψει οικονομικά την οικογένεια του κάνοντας δωρεές σε αυτούς. Η εκκλησία έχει επιβεβαιώσει ότι είναι μέλος, αλλά δεν έχει μοιραστεί καμία πληροφορία σχετικά με τα χρήματα που δώρισε.

Η τοπική αστυνομία έχει ήδη παραδεχτεί σφάλματα στο πρόγραμμα φύλαξης του υψηλού προφίλ πολιτικού, τον οποίο πλησίασαν από πίσω και πυροβόλησαν το φως της ημέρας.

Μητσοτάκης για τον θάνατο του Σίνζο Άμπε: Η ζωή του χάθηκε με φρικτό τρόπο

Οι έρευνες της αστυνομίας στο σπίτι του υπόπτου βρήκαν σφαιρίδια και άλλα πιθανά εξαρτήματα για την κατασκευή ενός όπλου όπως το ακατέργαστο όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, ανέφεραν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές έρευνας.

Ο Γιαμαγκάμι πέρασε τρία χρόνια στο ναυτικό της Ιαπωνίας και φέρεται να είπε στους ερευνητές ότι οι μεγάλες δωρεές της μητέρας του σε μια θρησκευτική οργάνωση είχαν προκαλέσει οικονομικά προβλήματα στην οικογένεια.

Η Εκκλησία της Ενοποίησης, ένα παγκόσμιο θρησκευτικό κίνημα που ιδρύθηκε στην Κορέα τη δεκαετία του 1950, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η μητέρα του Γιαμαγκάμι ήταν μέλος, αλλά δεν σχολίασε τις δωρεές που μπορεί να έκανε. Η δολοφονία του Άμπε προκάλεσε σοκ και οργή στην Ιαπωνία και σε όλο τον κόσμο, καθώς και μια έκρηξη συλλυπητηρίων μηνυμάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Τρίτη ότι έχουν ληφθεί πάνω από 1.700 συλλυπητήρια μηνύματα από 259 χώρες, εδάφη και διεθνείς φορείς.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έκανε μια απρογραμμάτιστη στάση στο Τόκιο για να αποτίσει φόρο τιμής στον Άμπε, χαρακτηρίζοντάς τον ως «άνθρωπο με όραμα».

Μετά την κηδεία της Τρίτης, η σορός του Άμπε θα οδηγηθεί μπροστά σε μερικά από τα πολιτικά ορόσημα του Τόκιο, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργικής κατοικίας - γνωστής ως Kantei - και του κοινοβουλίου της χώρας, το Diet.

Τα δημόσια μνημόσυνα αναμένεται να πραγματοποιηθούν αργότερα, με προτάσεις να παρευρεθούν κορυφαίοι ξένοι πολιτικοί ηγέτες, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη λεπτομέρειες.

Σίνζο Άμπε: Συλλυπητήρια εκ μέρους της κυβέρνησης από Δένδια 

Ο Άμπε ήταν γόνος πολιτικής οικογένειας και έγινε ο νεότερος μεταπολεμικός πρωθυπουργός της χώρας όταν ανέλαβε την εξουσία για πρώτη φορά το 2006, σε ηλικία 52 ετών. Παραιτήθηκε το 2020 στο τέλος της δεύτερης θητείας του μετά από προβλήματα υγείας.

Οι γερακίσιες, εθνικιστικές απόψεις του ήταν διχαστικές, ιδιαίτερα η επιθυμία του να μεταρρυθμίσει το ειρηνιστικό σύνταγμα, και ξεπέρασε μια σειρά από σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών για φιλανθρωπία.

Αλλά επαινέθηκε από άλλους για την οικονομική του στρατηγική, που ονομάστηκε «Abenomics», και τις προσπάθειές του να βάλει την Ιαπωνία σταθερά στην παγκόσμια σκηνή, μεταξύ άλλων καλλιεργώντας στενούς δεσμούς με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top