ΗΠΑ: 35 βουλευτές ζητούν από τον Μπάιντεν να μη δώσει F-16 στον Ερντογάν

Χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας αντιΝΑΤΟϊκή

Επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν έστειλαν 35 Αμερικανοί βουλευτές και των δύο κομμάτων, με την οποία του ζητούν να μην προχωρήσει με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία

Οι Αμερικανοί βουλευτές στην επιστολή τους εκφράζουν την ανησυχία τους για τις δηλώσεις Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας «αντιΝΑΤΟϊκή».

Αποκάλυψη Ζεμενίδη στο Star: Ο Ερντογάν θα προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο

«Ζητήσαμε σθεναρά την απόρριψη αυτής της πώλησης γιατί θα ανταμείψει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αγνόηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας ως συμμάχου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και για τις τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που το καθεστώς του συνεχίζει να διαπράττει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», αναφέρουν.

Ερντογάν Μπάιντεν

35 Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από τον Τζο Μπάιντεν να μην προχωρήσει με την πώληση F-16 στον Ερντογάν

Υποστηρίζουν ότι προτεραιότητα του Τούρκου προέδρου είναι το προσωπικό του όφελος και όχι αυτό της Συμμαχία και γι’ αυτό εμποδίζει την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Διχασμένο το Κογκρέσο για τα F-16 της Τουρκίας 

«Η χρήση ανησυχητικών τακτικών από τον Ερντογάν που αντιτίθενται στο κοινό καλό της συμμαχίας του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη», αναφέρουν.

Στην επιστολή γίνεται ειδική αναφορά στην τακτική της Τουρκίας να χρησιμοποιεί την στρατιωτική της ισχύ προκειμένου να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική. 

Ερντογάν: Ανακοινώνει προσάρτηση των Κατεχομένων στην Τουρκία;

Κατηγορούν την Άγκυρα πως έχει χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής όπλα για να διαπράξει εγκλήματα πολέμου, όπως οι βομβαρδισμοί εναντίον αμάχων, νοσοκομείων και σχολείων στη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι Αμερικανοί βουλευτές κάνουν ειδική αναφορά στην παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. 

«Αμερικανικά όπλα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν το κυρίαρχο έδαφος συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι σχεδόν οι ενέργειες ενός αφοσιωμένου συμμάχου στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη», σημειώνουν οι Αμερικανοί βουλευτές.

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Απειλεί με γεωτρύπανο μέσα στον Αύγουστο   

«Η πώληση αμερικανικών προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δε θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να μετατραπεί ξαφνικά σε καλό σύμμαχο. Πιθανότατα, αυτά τα όπλα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω θάνατο και καταστροφή. Η Τουρκία συνεχίζει επίσης να χρησιμοποιεί συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, τα οποία δυνητικά εκθέτουν σημαντικές τακτικές πληροφορίες σχετικά με τα όπλα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία», συνεχίζουν και καταλήγουν:

«Τρικλοποδιά» στον Ερντογάν για την αγορά F16 από Αμερικανούς γερουσιαστές

«Το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει να προωθεί άδικες εκλογές, να καταστέλλει την κοινωνία των πολιτών και να καταχράται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό για να διατηρήσει την εξουσία του. Με την τουρκική οικονομία σε παρακμή και τη θέση του Ερντογάν σε ιστορικό χαμηλό, τα ειδησεογραφικά μέσα που ελέγχονται άμεσα από το καταπιεστικό κυβερνών κόμμα του θα χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε μεγάλη πώληση όπλων ως προπαγάνδα για να τον στηρίξουν όπως έκαναν ήδη με τις παραχωρήσεις που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top