Επίθεση σε Κοπεγχάγη: Βίντεο από τη στιγμή που τα θύματα τρέχουν να σωθούν

Τρεις νεκροί και τρεις τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση

Τρεις νεκροί και τρεις τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση είναι ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης ενόπλου σε εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης.

Πολλοί οι νεκροί από την επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην Κοπεγχάγη


Η αστυνομία συνέλαβε τον 22χρονο Δανό, χωρίς ο ίδιος να προβάλει ιδιαίτερη αντίσταση 

«Έχουμε τρεις νεκρούς και αρκετούς τραυματίες, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», ενημέρωσε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο αξιωματικός της αστυνομίας της πρωτεύουσας της Δανίας, Σέραν Τόμασεν.

Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα σε αυτό το στάδιο. Σύμφωνα με τον κ. Τόμασεν, ο 22χρονος ήταν γνωστός στην αστυνομία, αλλά «περιφερειακά».

Τα θύματα είναι ένας σαραντάρης και δύο νέοι, οι ηλικίες των οποίων δεν διευκρινίστηκαν.

Νέα Υόρκη: Μητέρα έβγαλε το μωρό της βόλτα και πυροβολήθηκε στο κεφάλι

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, το Rigshospitalet, ανακοίνωσε πως εισήγαγε «μικρό αριθμό ασθενών». Κάλεσε εσπευσμένα περισσότερους γιατρούς και άλλα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού να προσέλθουν στις θέσεις τους.

«Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βλέπουμε να θάλλουν σενάρια πως (ο δράστης) είχε ρατσιστικό κίνητρο, ή άλλο κίνητρο, όμως δεν μπορώ να πω ότι έχουμε κάτι που να το υποστηρίζει αυτό τη συγκεκριμένη στιγμή», τόνισε ο κ. Τόμασεν.

Η αστυνομία πάντως ερευνά βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και εικονίζουν τον ύποπτο με όπλα και σε μία περίπτωση να στρέφει μια κάννη στο κεφάλι του.

Νωρίτερα, η αστυνομία της Κοπεγχάγης ανέφερε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η επίθεση να ήταν «τρομοκρατική» ενέργεια. Σημείωσε ακόμη πως κάνει την υπόθεση ότι ο δράστης ενήργησε μόνος.

Καρχαρίας κατασπάραξε τουρίστρια- Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι λουόμενοι

Οι πυροβολισμοί άρχισαν γύρω στις 17:30 (τοπική ώρα· 18:30 ώρα Ελλάδας), προκαλώντας πανικόβλητη φυγή επισκεπτών. Στην περιοχή βρισκόταν πολύς κόσμος, κυρίως νέοι και νέες που σκόπευαν να πάνε αργότερα σε συναυλία του βρετανού αστέρα της ποπ Χάρι Στάιλς, η οποία ακυρώθηκε.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν σε ΜΜΕ της Δανίας, ο ύποπτος προσπάθησε να παγιδεύσει θύματα, λέγοντας για παράδειγμα ότι το όπλο του ήταν ψεύτικο, ώστε να τους πείσει να πλησιάσουν. «Ήταν αρκετά ψυχοπαθής για να πάει να κυνηγήσει ανθρώπους, αλλά δεν έτρεχε», τόνισε αυτόπτης μάρτυρας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο DR.

Άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν κατά τη διάρκεια της επίθεσης - Βίντεο από Reuters

Όταν άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες εκπυρσοκροτήσεις, κάπου εκατό άνθρωποι βρήκαν τρέχοντας από το εμπορικό κέντρο, σύμφωνα με πλάνα από διάφορες κάμερες. Άλλοι απλά κρύφτηκαν στο εσωτερικό.

«Ξαφνικά ακούσαμε πυροβολισμούς, περίπου δέκα, και τρέξαμε να κρυφτούμε στις τουαλέτες», εξήγησε η Ισαμπέλα, που έμεινε κρυμμένη εκεί μέσα για περίπου δύο ώρες. «Φοβόμουν, πολλοί έκλαιγαν», πρόσθεσε.

Χονγκ Κονγκ: Πλοίο έσπασε στα δύο και βυθίστηκε - Δεκάδες αγνοούμενοι

Συστήθηκε κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσης, σύμφωνα με τη δήμαρχο της Κοπεγχάγης, τη Σόφι Χέστορπ Άντερσεν, ενώ τέθηκε σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης.

«Οι κόρες μου είχαν πάει να δουν τον Χάρι Στάιλς. Τηλεφώνησαν για να μου πουν πως κάποιος πυροβολούσε. Βρίσκονταν σε εστιατόριο όταν έγινε», αφηγήθηκε ο Χανς Κρίστιαν Στολτς, 53χρονος Σουηδός που έτρεξε ανάστατος επιτόπου να βρει τα παιδιά του. «Νομίζαμε στην αρχή πως κάποιοι έτρεχαν επειδή είχαν δει τον Χάρι Στάιλς, μετά καταλάβαμε ότι ήταν κόσμος που είχε καταληφθεί από πανικό (...). Έτρεχαν για (να σώσουν) τη ζωή τους», πρόσθεσε η κόρη του, η Κασσάνδρα.

«Η ομάδα μου κι εγώ προσευχόμαστε για όλους όσους επλήγησαν από τα πυρά στο εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης. Είμαι σοκαρισμένος», ανέφερε ο βρετανός τραγουδιστής μέσω Snapchat.

Νορβηγία: Ξεκίνησε έρευνα για τρομοκρατική ενέργεια-Ακυρώνεται το gay pride

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν από την πλευρά της τόνισε πως «η Δανία επλήγη από μια απάνθρωπη επίθεση» χθες: «Άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ακόμη περισσότεροι τραυματίστηκαν. Αθώες οικογένειες, που ψώνιζαν ή είχαν βγει να φάνε έξω. Παιδιά, έφηβοι κι ενήλικοι».

«Η όμορφη και συνήθως τόσο ασφαλής πρωτεύουσά μας άλλαξε μέσα σε μια στιγμή», πρόσθεσε η κυρία Φρέντεριξεν. «Θέλω να ενθαρρύνω τους Δανούς να σταθούν ο ένας στο πλευρό του άλλου, να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε Β΄ και ξένοι ηγέτες εξέφρασαν συλλυπητήρια, ως και η οργανωτική επιτροπή του Γύρου της Γαλλίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top