«Δεν προσφέραμε τίποτα στην Τουρκία» - Στροφή των ΗΠΑ για τα F-16;

Η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν και το ανατολίτικο παζάρι

Πίσω από τις κουρτίνες φαίνεται πως γίνεται ένα τουρκικό παζάρι για την αγορά και αναβάθμιση των μαχητικών F-16 από την Άγκυρα. Ωστόσο, από την πλευρά τους οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι δεν πρόσφεραν τίποτα στον Ερντογάν για να αλλάξει στάση αναφορικά με την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Σε εξέλιξη η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν

ΝΑΤΟ: Το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής

Από τον Λευκό Οίκο λένε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόσφεραν τίποτα στην Τουρκία για να πείσουν τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει τις αντιρρήσεις του, σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star στην Ουάσινγκτον, Δημήτρη Σουλτογιάννη.

ΝΑΤΟ: Δεν αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά ο Ερντογάν

F-16 Τουρκία - ΗΠΑ ΝΑΤΟ

Ωστόσο, σε μεγάλα δίκτυα, όπως το Blooomberg, μεταφέρεται μια εικόνα στροφής στο θέμα των τουρκικών F-16, μιλώντας για πώληση νέων και αναβάθμιση παλαιών τουρκικών μαχητικών. Ταυτόχρονα, η υφυπουργός Άμυνας για θεματα διεθνούς ασφάλειας δηλωσε για την αναβάθμιση των F-16: 

Υπάρχουν στα σκαριά σχέδια για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών μαχητικών, σχέδια τα οποία θα υλοποιηθούν μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών και συμβάσεων. Άρα ναι, έχουμε στροφή των Ηνωμένων Πολιτείων, αλλά γίνεται μια προσπάθεια να αποσυνδεθεί το θεμα των  F-16 από τον συμβιβασμό του Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση, το Κογκρέσο είναι εκείνο που θα βάλει τις τελικές υπογραφές και μένει να δούμε αν ο μανδύας της ενίσχυσης του ΝΑΤΟ που φέρει πλέον  η υπόθεση των τουρκικών F-16 θα αλλάξει τη στάση των γερουσιαστών, όπως ο Μενέντεζ ή ο Bαν Χόλεν.

Συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στη Μαδρίτη

Ο Τούρκος πρόεδρος, όμως, είχε και πολλές διμερείς επαφές στη Μαδρίτη. Πριν από λίγο είδε τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ενώ πολύ ενδιαφέροντα ήταν όσα άκουσε από τον Σαρλ Μισέλ. 

Η συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν ήταν η δεύτερη των δύο ηγετών και πάλι σε ουδέτερο έδαφος, μετά τη Ρώμη.

Ο κ. Ερντογάν, έχοντας βγάλει από πάνω του την πίεση για Φινλανδία και Σουηδία, είναι σαφές ότι επιδιώκει ανταλλάγματα σε ανώτατο επίπεδο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε από τη Μαδρίτη ο απεσταλμένος του Star, Γιώργος Ευγενίδης.

συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν

Οι εκτιμήσεις ήταν ότι σε αυτό το τετ-α-τετ θα ετίθετο επί τάπητος και τα F-16, των οποίων την αναβάθμιση επιδιώκει η Άγκυρα. Μένει, όμως, να φανεί τι είπε και ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος προ μηνός είχε ενημερωθεί αναλυτικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο για όσα κάνει η Άγκυρα στην περιοχή. 

Ακόμα, ο κ. Ερντογάν είδε τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο κ. Μισέλ ήταν αυτός που έθεσε επί τάπητος την ένταση που καλλιέργησε η Τουρκία το προηγούμενο διάστημα και καταδικάστηκε από την Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής. 

Συγκεριμένα, ο κ. Μισέλ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, υπογράμμισε την ανάγκη για αποκλιμάκωση της έντασης και διάλογο, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι ανοιχτοί επικοινωνίας.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top