ΕΕ: Ο ρωσικός χρυσός στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

7ο πακέτο κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία

ΕΕ: Ο ρωσικός χρυσός στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο ρωσικός χρυσός μπαίνει στο στόχαστρο από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο την προσπάθεια που καταβάλλεται από τους Ευρωπαίους ηγέτες να ασκηθούν εντονότερες πιέσεις στη Ρωσία. Οι πληροφορίες από Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι φθάνει το έβδομο κατά σειρά πακέτο κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. 

Το Reuters αποκαλύπτει ένα προσχέδιο εγγράφου σύμφωνα με το οποίο, οι «27» θα θέσουν επί τάπητος το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα κατά της Ρωσίας. 

Γαλλικές Εκλογές: Αντιμέτωπο με τσουνάμι πολιτικών εξελίξεων το Παρίσι

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει ήδη υιοθετήσει έξι πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από το Φεβρουάριο που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, κάποιοι τομείς – όπως για παράδειγμα το φυσικό αέριο - δεν έχουν τεθεί ακόμα στο προσκήνιο, υπό το φόβο ότι οι συνέπειες θα είναι περισσότερο οδυνηρές για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη Ρωσία. 

Εμπρηστικός ο Μεντβέντεφ: Να συρθούν να ζητήσουν διαπραγματεύσεις οι ΗΠΑ

Αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις αναφέρουν ότι ο χρυσός είναι μέσα στους επόμενους πιθανούς στόχους, με το Reuters να αναφέρει σχετικά με το προσχέδιο ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα συμβιβασμό μεταξύ σκανδιναβικών και ανατολικών χωρών στην προσπάθεια τους να ασκήσουν μεγαλύτερες πιέσεις και χωρών όπως είναι η Γερμανία και η Ολλανδία που επικεντρώνονται στην εφαρμογή των ήδη υπάρχοντών μέτρων κι όχι στην προσθήκη νέων. 

Gazprom: Διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου προς την Ελλάδα

Ο χρυσός είναι ένας από τους πιθανούς επόμενους στόχους, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Καλά πληροφορημένες πηγές του Reuters αναφέρουν ότι το θέμα μπήκε στο τραπέζι της συζήτησης από τη Δανία κατά τη διάρκεια μιας κλειστής συνάντησης των απεσταλμένων της ΕΕ.

ΕΕ: Αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης της επισιτιστικής κρίσης

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι το μέτρο έχει μπει ήδη στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία το έχει μελετήσει ενδελεχώς, ωστόσο αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι εάν το μέτρο σχετίζεται με τις εξαγωγές ή τις εισαγωγές της Ρωσίας ή και τα δύο. 

Ο χρυσός αποτελεί είναι ένα κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο για τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει αντιμετωπίσει περιορισμούς στην πρόσβαση σε ορισμένα από τα περιουσιακά της στοιχεία που διατηρούνται στο εξωτερικό λόγω των δυτικών κυρώσεων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top