Ιράν: Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με τους εννέα Έλληνες ναυτικούς

Τι λέει ο πατέρας του ενός

Ένας διπλωματικός πυρετός είναι σε εξέλιξη μετά από το ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε δύο ελληνικά πλοία που έπλεαν στον Περσικό κόλπο. Όπως ανακοίνωσαν χθες οι αρχές του Ιράν, οι Έλληνες και ξένοι ναυτικοί δεν τελούν υπό κράτηση και παραμένουν πάνω στα πλοία. 

Η επικοινωνία του υπουργείου Ναυτιλίας και των δύο πλοιοκτήτριων εταιρειών με τα δεξαμενόπλοια Delta Poseidon και Prudent Warrior έχει αποκατασταθεί πλήρως.

Οι διάλογοι την ώρα του ρεσάλτο: «Μη μας πειράξετε, έχουμε οικογένειες»

Οι εννέα Έλληνες ναυτικοί κι ο ένας Κύπριος βρίσκονται στη γέφυρα και στις καμπίνες τους, έχουν επικοινωνήσει με τους συγγενείς τους και είναι καλά στην υγεία τους. 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από το Σάββατο έχει προβεί σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα σημειώνοντας πως «οι πράξεις αυτές ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας».

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε δε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Φρουροί της Επανάστασης: Πώς έγινε το ρεσάλτο στα δύο ελληνικά πλοία

Η κίνηση του Ιράν αποδίδεται σε αντίποινα προς την Αθήνα για την κατάσχεση φορτίου αργού ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 15 Απριλίου στα ανοιχτά της Εύβοιας και την απόφαση της Ελλάδας την Πέμπτη 26 Μαΐου να αποστείλει το φορτίο στις ΗΠΑ.

Πατέρας ναυτικού: «Το έχω περάσει και εγώ»

Την ίδια ώρα στο neakriti.gr μίλησε ο πατέρας ενός από τους ναυτικούς που βρίσκεται στο Ιράν. 

Όπως δήλωσε ο πατέρας του μηχανικού Μανόλη Δεδεάκη, είναι ψύχραιμος και καλά στην υγεία του, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος. 

Ρεσάλτο ελληνικών τάνκερ: Ανέλαβαν την ευθύνη οι «Φρουροί της Επανάστασης»

Οι Ιρανοί φρουροί, που βρίσκονται στο πλοίο, τους επέστρεψαν τα κινητά τους τηλέφωνα και ο 28χρονος κατάφερε να επικοινωνήσει με τη σύντροφό του, η οποία και καθησύχασε την υπόλοιπη οικογένεια. 

«Είναι ευδιάθετος. Όπως μας είπε στην αρχή όλα τα μέλη του πληρώματος, ταρακουνήθηκαν λίγο. Ήταν σε αμηχανία, αλλά μετά ηρέμησαν. Οι Ιρανοί τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ καλά και μας έχουν διαβεβαιώσει ότι όλα θα πάνε καλά. Έχω μιλήσει και με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, από τον οποίο πήραμε επίσης θετικές επιβεβαιώσεις. Θέλω να πιστεύω πως το όλο ζήτημα θα έχει σύντομα αίσιο τέλος. Το πλοίο είναι αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι» είπε μεταξύ άλλων ο πατέρας του 28χρονου.

Δύο ελληνικά πλοία κατέλαβαν οι Ιρανοί στα διεθνή ύδατα του Κόλπου! 

Σε ερώτηση για το αν φοβάται για το τί μπορεί να συμβεί, ο κ. Δεδεάκης απάντησε:

«Στην τηλεφωνική επαφή που είχαμε, αν και ο γιος μου δεν μπορούσε να μιλήσει πολύ, μας είπε ότι απλώς τους δώσανε τα τηλέφωνα πίσω. Καθώς τους τα είχαν πάρει από την πρώτη μέρα, αλλά σύμφωνα με τα όσα μας είπε τα ξημερώματα της επόμενης μέρας του τα ξαναέδωσαν. Τους αφήνουν να κυκλοφορούν πάνω στο πλοίο και δεν υπάρχει η πίεση που υπήρχε την πρώτη μέρα. Τώρα τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και όπως μας ενημέρωσε τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ σωστά. Έχει μείνει μέσα μια μονάδα ασφαλείας, δηλαδή περίπου δέκα άτομα, όχι παραπάνω. Ευελπιστούμε το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα να έχει αποκατασταθεί και να επέλθει η ηρεμία και η κανονικότητα».

Ο 28χρονος μηχανικός ταξίδευε για πρώτη φορά με τη συγκεκριμένη εταιρία, ενώ ο πατέρας του αποκάλυψε πως και ο ίδιος έχει ζήσει ανάλογες περιπέτειες στη θάλασσα. 

«Έχω ζήσει στον Περσικό Κόλπο και ξέρω πώς είναι τα πράγματα εκεί. Έχω περάσει πολλά. Αυτό που βιώνει τώρα ο γιός μου, το έχω περάσει και εγώ», είπε.

Στο πλευρό της οικογένειας βρίσκεται ο αντιδήμαρχος Σητείας, αλλά και ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, που βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους, ενημερώνοντας τους για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την άμεση  απομάκρυνση των 9 Ελλήνων και του Κύπριου ναυτικού από τα δυο πλοία.

Το Poseidon είχε φύγει από τη Μπάσρα του Ιράκ με προορισμό την Φουτζέιρα, με τελικό στόχο τα διυλιστήρια στους Αγίους Θεοδώρους. Αντίστοιχα το Prudent Warrior, είχε φύγει επίσης από το Μπάσρα  για τη Φουτζέρια με τον τελικό προορισμό ωστόσο να μην είχε καθοριστεί ακόμη.

Ιράν ρεσάλτο: Η αντίδραση του Φόρειν Όφις

«Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ», επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών όταν του ζητήθηκε η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top