Φρουροί της Επανάστασης: Πώς έγινε το ρεσάλτο στα δύο ελληνικά πλοία

Αγωνία για τους εννέα Έλληνες ναυτικούς

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των εννέα Ελλήνων ναυτικών που βρίσκονται στα δύο πλοία στα οποία πραγματοποίησαν καταδρομική πειρατική επιδρομή οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν στον Περσικό Κόλπο.

Ρεσάλτο ελληνικών τάνκερ: Ανέλαβαν την ευθύνη οι «Φρουροί της Επανάστασης»

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιδρομή έγινε ως αντίποινα για την κατάσχεση αργού ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 15 Απριλίου στα ανοιχτά της Εύβοιας και την απόφαση της Ελλάδας, την Πέμπτη 26 Μαΐου, να αποστείλει το φορτίο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 

Στην ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη για την επιδρομή, κατηγορούν τα ελληνικά πλοία για παραβιάσεις στα ύδατα του Περσικού Κόλπου. 

Δύο ελληνικά πλοία κατέλαβαν οι Ιρανοί στα διεθνή ύδατα του Κόλπου! 

Υπό κράτηση τελούν εννέα Έλληνες και τουλάχιστον άλλοι 40 ναυτικοί.

Ιράν: Πώς έγινε το ρεσάλτο

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στο Associated Press, χωρίς να κατονομάζεται, τα δύο πλοία πλησίασαν τα χωρικά ύδατα του Ιράν, χωρίς να εισέλθουν σε αυτά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι τα δύο πλοία είχαν απενεργοποιημένες τις συσκευές εντοπισμού. 

 

 

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα πλοία κινήθηκαν προς τη θαλάσσια περιοχή του Ιράν. Οι κινήσεις θεωρήθηκαν ύποπτες, αλλά κανένα από τα δύο πλοία δεν είχε κάνει έκκληση για βοήθεια. 

Στη συνέχεια στρατιωτικά ελικόπτερα τα πλησίασαν και κατέβηκαν Ιρανοί κομάντος, οι οποίοι πήραν τον έλεγχο των τάνκερ κι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα. Οι Financial Times αναφέρουν επίσης ότι στην επιδρομή πήραν μέρος και δύο ταχύπλοα.

Delta Poseidon

Η θέση του Delta Poseidon την ώρα της επιδρομής στον Περσικό Κόλπο

Επτά ένοπλοι κατέλαβαν το πλοίο  Delta Poseidon, ενώ άλλοι επτά έκαναν απόβαση στο Prudent Warrior.  Oι ένοπλοι συγκέντρωσαν τα πληρώματα στις γέφυρες των πλοίων, ενώ διακόπηκε κάθε επικοινωνία με τα δύο πλοία. 

Φρουροί της Επανάστασης: Έκκληση της ΠΝΟ για απελευθέρωση των ναυτικών

Η ΠΝΟ απεύθυνε κάλεσμα προς την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα εμπλεκόμενα διεθνή fora, να προβούν επειγόντως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι ναυτικοί των δύο πλοίων που καταλήφθηκαν από το Ιράν.

Prudent Warrior

Η θέση του Prudent Warrior την ώρα της επιδρομής στον Περσικό Κόλπο

«Ανεξάρτητα από την όποια επικαλούμενη αιτιολογία η κατάληψη εμπορικών πλοίων και η ομηρία πληρωμάτων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, τα πληρώματα και το διεθνές εμπόριο», τονίζει η ΠΝΟ.

Παράλληλα καταδικάζει την βίαιη κατάληψη των δύο Ελληνόκτητων και υπό Ελληνική σημαία δεξαμενοπλοίων.

Ιράν: Οργισμένη η αντίδραση της Αθήνας

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε έντονο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι η βίαιη κατάληψη των δύο πλοίων στον Περσικό Κόλπο ισοδυναμεί με πειρατεία. 

«Οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ - Ιράν», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.  Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία. Δείτε εδώ αναλυτικά το διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top