Δύο ελληνικά πλοία κατέλαβαν οι Ιρανοί στα διεθνή ύδατα του Κόλπου! 

Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας του ΥΠΕΞ και ταξιδιωτική οδηγία κατά του Ιράν

Δύο ελληνικά πλοία κατέλαβαν οι Ιρανοί στα διεθνή ύδατα του Κόλπου! 

Η κίνηση των Ιρανών θεωρείται  πράξη «αντιποίνων» κατά της Δύσης, για τις νηοψίες πλοίων του Ιράν που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο ή άλλα προϊόντα και διαπλέουν το Αιγαίο και άλλες θάλασσες  όταν υπάρχουν ενδείξεις παραβίασης του εμπάργκο κατά της Ρωσίας.Όπως η νηοψία που έγινε πρόσφατα σε εμπορικό πλοίο του Ιράν, στα διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Καρύστου.    

Ιράν: Kατάσχεσε πλοίο των ΗΑΕ και συνέλαβε το πλήρωμά του 

Το πρώτο εκ των δύο πλοίων είναι το τανκερ Delta Poseidon, με πλήρωμα 25 ναυτικούς, από τους οποίους οι δύο είναι Έλληνες. Στο κατάστρωμά του προσνηώθηκε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν.        

merine traffick Delta Poseidon   

Η θέση του Delta Poseidon το οπιοίο καταλήφθηκε από το Ιράν στον Κόλπο (πηγή marinetraffic.com)  

«Έφοδος» έγινε και σε δεύτερο πλοίο υπό ελληνική σημαία στον Κόλπο, επίσης από δυνάμεις του Ιράν, ενώ τα πληρώματα και των δύο πλοίων φέρεται να έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Έντονο διάβημα του Υπουργείου Εξωτερικών: Πράξη πειρατείας κατά ελληνικών πλοίων - Ταξιδιωτική οδηγία κατά του Ιράν    

Για την παράνομη ενέργεια του Ιράν έγινε πριν λίγο διάβημα διαμαρτυρίας από το Υπουργείο Εξωτερικών, με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια,  στον πρέσβη του Ιράν στην Αθήνα, με το οποίο  απαιτήθηκε η άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρώμάτων.    

Ιράν: Aπειλεί να αποσυρθεί από τη Διεθνή Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών

Στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται:   

«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.  

Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία».

(φωτογραφία αρχείου AP Images) 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top