Ιράν: Kατάσχεσε πλοίο των ΗΑΕ και συνέλαβε το πλήρωμά του

Τι ανέφερε το ιρανικό ΥΠΕΞ

Ιρανικό πλοίο

Το Ιράν κατάσχεσε ένα πλοίο με σημαία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) που παραβίαζε τα χωρικά του ύδατα, αυτή την εβδομάδα, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, προσθέτοντας πως, την ίδια ημέρα, η ακτοφυλακή των ΗΑΕ σκότωσε δύο Ιρανούς αλιείς.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα το κράτος του Κόλπου και ο ορκισμένος εχθρός της Τεχεράνης, το Ισραήλ, για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Σύμφωνα με την ιρανική δημόσια τηλεόραση ανακοίνωση του υπουργείου ανέφερε πως το πλοίο των Εμιράτων κατασχέθηκε από την ακτοφυλακή του Ιράν και το πλήρωμά του συνελήφθη για παράνομη διακίνηση στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Πρόσθεσε πως την ίδια ημέρα, μέλη της ακτοφυλακής των ΗΑΕ πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Ιρανούς αλιείς και κατέσχεσαν μια βάρκα. Όπως ανέφερε το υπουργείο, τα ΗΑΕ ζήτησαν συγγνώμη για το συμβάν.

Σύμφωνα με την ιρανική ανακοίνωση, το Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο των ΗΑΕ στην Τεχεράνη μετά το συμβάν για να ζητήσει να αφεθούν ελεύθεροι το σκάφος και οι αλιείς.

«Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του Ιράν, οι αρχές των ΗΑΕ... σε μία νότα την Τετάρτη εξέφρασαν τη βαθιά λύπη τους για το συμβάν και ανακοίνωσαν την ετοιμότητά τους να καταβάλουν αποζημιώσεις για όλες τις προκληθείσες ζημιές», ανέφερε.

Το ιρανικό σκάφος και το πλήρωμά του αφέθηκαν ελεύθερα, ανέφερε η ανακοίνωση, ενώ είναι σε εξέλιξη η νομική διαδικασία μεταφοράς των σορών των αλιέων.

Το WAM, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ, μετέδωσε τη Δευτέρα πως η ακτοφυλακή της χώρας προσπάθησε να σταματήσει οκτώ αλιευτικά σκάφη που παραβίασαν τα χωρικά τους ύδατα βορειοδυτικά του νησιού Σιρ Μπου Νου'Άιρ. Δεν έκανε λόγο για απώλειες ή κατάσχεση σκάφους.

Αν και τα περιστατικά μεταξύ αλιευτικών σκαφών είναι συχνά ανάμεσα στο Ιράν και στους γείτονές του τού Κόλπου, το Ιράν προειδοποίησε να μην επιχειρηθεί «οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των συμφερόντων και των πολιτών του», σύμφωνα με την ανακοίνωση, λέγοντας πως «η Τεχεράνη θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα σκάφη και τους πολίτες της στον Κόλπο». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top