Φινλανδία: Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ποια στάση θα κρατήσει η Τουρκία;

Η Φινλανδία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μετά τις εξελίξεις στο ουκρανικό - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (17/5)

«Ναι» της Φινλανδίας στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Υπερψηφίστηκε η ιστορική απόφαση, ενώ επικρατεί προβληματισμός για τη στάση που θα κρατήσει η Τουρκία στην ένταξή της στη Συμμαχία.

Η Σουηδία υπέγραψε το αίτημα ένταξης για να μπει στο ΝΑΤΟ

Το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε σήμερα το μεσημέρι την πρόταση για υποβολή αιτήματος ένταξης της χώρας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, με 188 ψήφους υπέρ και 8 κατά, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Μάτι Βανχάνεν. 

Ερντογάν: Δε θα εγκρίνω την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός για τη στάση που θα κρατήσει η Τουρκία στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία. «Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία του ΝΑΤΟ», δήλωσε λίγο αργότερα ο Φινλανδός πρόεδρος.

Κοινοβούλιο Φινλανδίας - ΝΑΤΟ

Η Τουρκία εξέπληξε πολλούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ, όταν είπε ότι δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας όταν οι δύο χώρες έκαναν το ευρέως αναμενόμενο βήμα να συμφωνήσουν να αιτηθούν την ένταξή τους στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχία αυτή την εβδομάδα.

«Οι δηλώσεις από την Τουρκία άλλαξαν πολύ γρήγορα και γίνονται σκληρότερες τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο στη διάρκεια μιας ομιλίας στο σουηδικό κοινοβούλιο.

Ο Νιινίστο είπε πως μίλησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από ένα μήνα και πως το μήνυμα τότε ήταν ότι υποστήριζε μια ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Όμως την τελευταία εβδομάδα είπε πως δεν είναι υπέρ», είπε ο Νιινίστο. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας. Είμαι αισιόδοξος», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Τούρκος προέδρος εμφανίστηκε αρνητικός στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ,  δηλώνοντας ότι οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών δεν πρέπει καν να μπουν στον κόπο να ταξιδέψουν στην Άγκυρα για να πείσουν την τουρκική κυβέρνηση να εγκρίνει την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top