Η Σουηδία υπέγραψε το αίτημα ένταξης για να μπει στο ΝΑΤΟ

Μπορέλ: «Ελπίζω ότι το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας»

Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για το αίτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ/ (16/5/22)

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε υπέγραψε σήμερα το πρωί την αίτηση με την οποία δηλώνεται ότι η χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για τη Σουηδία, με την οποία σταματά η χρόνια στρατιωτική ουδετερότητα της χώρας. Η εξέλιξη αυτή είναι αναμενόμενη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, καθώς οι δύο χώρες πλέον ανησυχούν για την ασφάλειά τους. 

Η Σουηδία ζητά επίσημα ένταξη στο ΝΑΤΟ

«Η Σουηδία είναι ένα βήμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ. Αισθάνομαι ότι είναι κάτι πολύ μεγάλο, πολύ σοβαρό, και νιώθω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα συμπέρασμα που είναι το καλύτερο για τη Σουηδία. Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα πάρει, αλλά υπολογίζουμε ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και έναν χρόνο. Τώρα, αυτή την εβδομάδα, η αίτηση θα υποβληθεί, μαζί με αυτή της Φινλανδίας, με διαφορά μιας μέρας περίπου και στη συνέχεια θα εξεταστεί από το ΝΑΤΟ», είπε μέσω twitter η Σουηδή ΥΠΕΞ.

Η πρωθυπουργός της χώρας, Μαγκνταλένα Άντερσον, δήλωσε χθες πως η χώρα θα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με την Φινλανδία για να «διασφαλιστεί η ασφάλεια του σουηδικού λαού».

«Το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας»

«Η Φινλανδία και η Σουηδία θα λάβουν ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη-μέλη», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών 'Αμυνας στις Βρυξέλλες. 

Ερντογάν: Δε θα εγκρίνω την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση των δύο χωρών να κάνουν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνει την ενότητα και την ισχύ και είναι το αντίθετο από αυτό που θα ήθελε ο Πούτιν.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο  Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι «το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας». 

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε ότι δε θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας και κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι αποτελούν καταφύγιο των τρομοκρατών. 

Γιατί η Φινλανδία και η Σουηδία δεν έχουν ήδη μπει ακόμα στο ΝΑΤΟ; 

Η Φινλανδία και η Σουηδία είχαν υιοθετήσει ουδέτερη στάση εξωτερικής πολιτικής στον Ψυχρό Πόλεμο, και δεν είχαν πάρει το μέρος ούτε της Σοβιετικής Ένωσης ούτε των ΗΠΑ. 

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι δύο χώρες μπόρεσαν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1995 και ξεκίνησαν να δημιουργούν αμυντικές πολιτικές με τη Δύση, χωρίς όμως να ζητούν να μπουν στο ΝΑΤΟ. 

Φωτογραφία από στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία έχει αποφύγει την ένταξη στο ΝΑΤΟ κυρίως λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, καθώς μοιράζεται σύνορα 830 μιλίων με τη Ρωσία. Η Σουηδία μπορεί να έχει μία καλύτερη θέση στον χάρτη, ωστόσο θέλει πάντα να έχει καλές σχέσεις με τη γειτονική της Φινλανδία, και γι’ αυτό τώρα συμπορεύεται με το αίτημά της στο ΝΑΤΟ. 

Φυσικά, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε όλα τα δεδομένα. Οι δύο χώρες πλέον ανησυχούν για την εδαφική τους ακεραιότητα, κυρίως η Φινλανδία, και μπορούν να προστατευτούν μόνο αν ενταχθούν στη βορειοατλαντική συμμαχία. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, όλοι οι υπογράφοντες θεωρούν ότι η επίθεση εναντίον ενός αποτελεί επίθεση εναντίον όλων. 

Γιατί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας γύρισε «μπούμερανγκ» στον Πούτιν 

Βλαντιμίρ Πούτιν

Η Ρωσία πάντα έβλεπε το ΝΑΤΟ ως «εχθρό» που μπορεί να την στοχεύσει. Ο Πούτιν πριν καν ξεκινήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχε διαμηνύσει πολλές φορές πως το ΝΑΤΟ έχει πλησιάσει αρκετά την Ρωσία. Σίγουρα, ο Ρώσος Πρόεδρος δε θέλει οι γειτονικές χώρες της Ρωσίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Όμως, αυτό μετά τον πόλεμο που ξεκίνησε στην Ουκρανία, φαίνεται πως του γύρισε «μπούμερανγκ». 

Η Ουκρανία έχει ήδη κάνει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, και η Φινλανδία με τη Σουηδία ακολούθησαν. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top