Ουκρανία: Τι θα ανακοινώσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 9 Μαΐου;

Η Ρωσία ανακοίνωσε νέες κυρώσεις στη Δύση

Ανακοινώσεις για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία αναμένεται να κάνει ο Πούτιν, με τις γνώμεις των ειδικών να διίστανται. Η συζήτηση Μακρόν - Πούτιν και οι νέες κυρώσεις της Μόσχας, ως αντίποινα στις αντίστοιχες κυρώσεις της Δύσης.

Πάπας Φραγκίσκος: Ζήτησε συνάντηση με τον Πούτιν, αλλά δεν έλαβε απάντηση

Διίστανται οι απόψεις της Δύσης για το τι σημαίνει η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, δύο μήνες μετά την εισβολή, την ώρα που περιμένει την επόμενη κίνηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 9 Μαϊου, Ημέρα Νίκης επί των Ναζί.

Το πρώτο σενάριο θέλει τον Ρώσο πρόεδρο να κηρύσσει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία, σταματώντας να χρησιμοποιεί πλέον τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ρώσια: Ο Πούτιν έβγαλε τα πυρηνικά στην πρόβα για την παρέλαση

Ωστόσο, ο Βίκτορ Όρμπαν δίνει τη δική του εκδοχή. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Corriere della Sera», ο Ούγγρος πρωθυπουργός υποστηρίζει πως ο Πούτιν θα βάλει τέλος στον πόλεμο. 

Μακρόν: «Κάλεσα τη Ρωσία να θέσει τέλος σε αυτήν την καταστροφική επίθεση»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο κατά την διάρκεια της συνομιλίας που είχαν σήμερα, ότι επιθυμεί να συνεργασθεί με τους διεθνείς οργανισμούς για να βοηθήσει στην άρση του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο της γαλλικής προεδρίας, ο Μακρόν επανέλαβε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι κάτι που χρειάζεται να γίνει στην Ουκρανία, όπως και ότι εξέφρασε στον Πούτιν την βαθειά του ανησυχία για την κατάσταση στο Ντονμπάς και την Μαριούπολη.

«Κάλεσα την Ρωσία να ανταποκριθεί στην διεθνή της ευθύνη ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να θέσει τέλος σ’ αυτήν την καταστροφική επίθεση», δήλωσε ο Μακρόν σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ο Πούτιν απαντά στις κυρώσεις της Δύσης με δικές του 

Την ίδια ώρα, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε αντίποινα για “εχθρικές ενέργειες ορισμένων ξένων κρατών και διεθνών οργανισμών”.

Το έγγραφο δεν διευκρινίζει λεπτομέρειες για τα άτομα ή τις οντότητες που μπορεί να επηρεαστούν από τα μέτρα.

Σύμφωνα με το διάταγμα, η Ρωσία θα απαγορεύσει την εξαγωγή προϊόντων και πρώτων υλών σε άτομα και οντότητες στα οποία επέβαλε κυρώσεις.

Απαγορεύει, επίσης, τις συναλλαγές με ξένους υπηκόους και οντότητες που πλήττονται από τις ρωσικές κυρώσεις και επιτρέπει σε Ρώσους ομολόγους τους να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντί τους.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει 10 ημέρες για να συντάξει καταλόγους ξένων προσώπων και εταιριών σε βάρος των οποίων θα επιβληθούν κυρώσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top