Και η Βόρεια Μακεδονία θα έχει πρόβλημα με το φυσικό αέριο

Ευελπιστεί η Ελλάδα να πληρώσει με ρούβλια το ρωσικό αέριο για να βοηθήσει

Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση για τους ηγέτες των Βαλκανικών χωρών. Η διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Βουλγαρία προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή, με κίνδυνο να προκληθεί ενεργειακή ασφυξία. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της απεσταλμένης του Star στη Βουλγαρία Λευκής Γεωργάκη, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει πλέον και η Βόρεια Μακεδονία η οποία προμηθεύεται το φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω του αγωγού που περνά από τη Βουλγαρία.

To Star στη Βουλγαρία: Η χώρα πλήττεται από την ενεργειακή κρίση

Τώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων ευελπιστεί να πληρώσει η Ελλάδα με ρούβλια το ρωσικό αέριο να αγοράσει μεγάλες ποσότητες και να λειτουργεί πλέον ως μεσάζοντας για Σκόπια και Βουλγαρία, αν βέβαια οι Ρώσοι δεν επιβάλουν αρνητική ρήτρα για χώρες που θεωρούν εχθρικές. 

Εναλλακτικά θα μπορούσαν να προμηθεύονται από την Ελλάδα αζέρικο φυσικό αέριο μέσω του αγωγού IBG στην Κομοτηνή και LNG από την Αλεξανδρούπολη λύσεις που είναι όμως ακριβότερες. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός πάντως διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να προμηθευτεί η χώρα του αέριο από τον διασυνδετήριο αγωγό IGB. Χθες, μάλιστα, επισκέφτηκε την Ουκρανία και σε δηλώσεις του υποστηρίζει ότι η χώρα του μελετά πώς θα εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Ουκρανία μέσω της Ρουμανίας.

Μητσοτάκης - Υπουργικό: «Πολύ σύντομα νέο σχέδιο στήριξης για την ενέργεια»

Σήμερα, ο κύριος Πέτκοφ βρίσκεται στο Βουκουρέστι. Η απόφαση του αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από το φίλο ρωσικό  σοσιαλιστικό κόμμα που στηρίζει τον συνασπισμό της κυβέρνησης. 

Δείτε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top