Ουκρανία: Οι ΗΠΑ ζητούν την εκκένωση της πρεσβείας τους στο Κίεβο

Το ΥΠΕΞ διέταξε την αποχώρηση των μη απαραίτητων Αμερικανών εργαζομένων

Το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τη συνάντηση Πούτιν - Μακρόν, αλλά και τη συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας - 11/2/22

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο έδωσε σήμερα εντολή για την απόσυρση του μη αναγκαίου προσωπικού της, με την Ουάσιγκτον να θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο μιας επικείμενης ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

Κλιμακώνεται η κρίση στην Ουκρανία - «Φύγετε τώρα», λέει ο Μπάιντεν

«Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών διέταξε την αποχώρηση των Αμερικανών εργαζομένων, που δεν είναι απαραίτητοι για τις έκτακτης ανάγκης υπηρεσίες της πρεσβείας, λόγω των πληροφοριών που συνεχίζουν να κάνουν λόγο για μια ενίσχυση του ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, ένας δείκτης μιας ενδεχόμενης σημαντικής στρατιωτικής δράσης», αναφέρει η πρεσβεία στο Κίεβο, σε μήνυμά της στο Twitter. 

Ουκρανία: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας» 

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας» ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλλει στην Ουκρανία «ανά πάσα στιγμή».

«Αυτήν την ώρα είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να παραμείνουμε ενωμένοι μέσα στη χώρα και να αποφύγουμε ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα και σπέρνουν τον πανικό», αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ρωσία: Κατά 70% έτοιμη να εισβάλλει στην Ουκρανία

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση και είναι έτοιμες να απωθήσουν οποιαδήποτε καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας» προσθέτει.
 Το Κίεβο σημειώνει επίσης ότι «βρίσκεται σε επαφή 24 ώρες το 24ωρο με όλους τους σημαντικούς εταίρους» και λαμβάνει γρήγορα πληροφορίες για θέματα ασφαλείας.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την άμβλυνση της έντασης και να κινητοποιούμε την υποστήριξη των διεθνών εταίρων μας προκειμένου να παραμείνει η Ρωσία εντός του διπλωματικού πλαισίου» προσθέτει το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι μια εισβολή θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή.

Η Ουάσινγκτον κάλεσε επίσης τους πολίτες της στην Ουκρανία να φύγουν το ταχύτερο δυνατό, το οποίο έκαναν στη συνέχεια κι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλλει στην Ουκρανία, λέγοντας ότι υπερασπίζεται μόνον τα δικά της συμφέροντα ασφαλείας έναντι της επιθετικότητας των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να έχουν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε επίσης ότι θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top