Ελισάβετ: 70 χρόνια στον θρόνο- «Δέχομαι την Καμίλα για βασίλισσα»

Το μήνυμά της για το πλατινένιο Ιωβηλαίο

Βασίλισσα Ελισάβετ

Πριν από 70 χρόνια, στις 17 Φεβρουαρίου 1952, η βασίλισσα Ελισάβετ ανέλαβε τα καθήκοντα της μονάρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δύο μέρες πριν η χώρα είχε κηδέψει τον πατέρα της, βασιλιά Γεώργιο ΣΤ', που πέθανε από καρδιακή προσβολή στον ύπνο του στις 6 Φεβρουαρίου. 

Πρίγκιπας Φίλιππος: Οι απιστίες του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ

Σε μήνυμα για την 70ή επέτειο της βασιλείας της, η βασίλισσα είπε ότι ήταν «ειλικρινής επιθυμία της να αποκτήσει η Καμίλα αυτόν τον τίτλο».

Σημειώνεται ότι υπήρχαν προτάσεις πως η Καμίλα θα ήταν «πριγκίπισσα». Όμως στο πλατινένιο μήνυμά της για το Ιωβηλαίο, η Ελισάβετ είπε: «Όταν έρθει εκείνη η ώρα, η Καμίλα θα πρέπει να γίνει η Βασίλισσα».

βασίλισσα Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ στο πλατινένιο Ιωβηλαίο - AP

βασίλισσα Ελισάβετ 70 χρόνια

Σήμερα θα γιορτάσει το  Πλατινένιο Ιωβηλαίο χωρίς τον σύζυγο της, ο οποίος έφυγε από την ζωή πέρυσι τον Απρίλιο. 

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι και την χρονιά του Χρυσού Ιωβηλαίου της, το 2002, είχαν φύγει από τη ζωή  τον Φεβρουάριο η μονάκριβη αδερφή της Μαργαρίτα και τον Μάρτιο η μητέρα της.  

Η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ πριν από 70 χρόνια

«Σας συστήνω την αγαπημένη μας κόρη. Δείξτε τη πίστη και την αφοσίωση σας για το μεγάλο και μοναχικό ρόλο που έχει κληθεί να υπηρετήσει. Θα χρειαστεί τη προστασία και την αγάπη σας». Με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, η Βασιλομήτωρ Ελισάβετ παρουσίασε την κόρη της στον βρετανικό λαό.

Βασίλισσα Ελισάβετ στέψη

Η πρωτότοκη Ελισάβετ - Αλεξάνδρα – Μαρία, κατά κόσμο βασίλισσα Ελισάβετ η Β' του Ηνωμένου Βασιλείου, αναλαμβάνει έτσι την εξουσία.

Πρίγκιπας Φίλιππος: Πώς ήταν σαν σύζυγος στο πλευρό της βασίλισσας Ελισάβετ

στέψη Ελισ'αβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ στέφθηκε πριν από 70 χρόνια - AP

Το ταξίδι στην Κένυα όπου έμαθε για τον θάνατο του πατέρα της

Η Λίλιμπετ, όπως χαϊδευτικά την αποκαλούσαν οι δικοί της άνθρωποι, σαν σήμερα πριν ακριβώς από 70 χρόνια βρίσκονταν στην Κένυα σε μια περιοδεία σε χώρες της κοινοπολιτείας στο πλαίσιο προετοιμασίας για τα μελλοντικά τής καθήκοντα. 

Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, στο συγκεκριμένο ταξίδι η νεαρή τότε πριγκίπισσα, φαίνεται να διασκέδαζε πολύ. Μετά από πέντε χρόνια έγγαμου βίου, δύο συνεχόμενες γέννες και ένα εξαιρετικά επιβαρυμένο πρόγραμμα με αυξημένες υποχρεώσεις, εξαιτίας της ασθένειας του πατέρα της, βρέθηκε μόνη με τον σύζυγό της, μακριά από τις σκοτούρες της καθημερινότητας και το βασιλικό πρωτόκολλο.  

Φιλοξενήθηκε, δε, σε ένα μοναδικό θέρετρο, το Treetops,  το οποίο ήταν χτισμένο στην κορυφή δέντρων μέσα στο Aberdare Range. Πρόκειται για ένα ορεινό εθνικό πάρκο στη Κένυα, γεμάτο διαφορετικά ήδη ζώων, πανέμορφη άγρια φύση και καταγάλανα νερά. Από αρχαιοτάτων χρόνων δε, το διέσχιζαν κοπάδια ελεφάντων. Η 25χρόνη Ελισάβετ, συνεχώς έβγαζε αναμνηστικές φωτογραφίες και διασκέδαζε την κάθε της στιγμή. Η χαρά της ήταν τόσο μεγάλη που, όπως λέγεται, από την υπερένταση δεν μπορούσε να κοιμηθεί το βράδυ

βασιλισσα Ελισάβετ - Φίλιππος

Το απόγευμα όμως της 6ης Φεβρουαρίου ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, της έφερε το δυσάρεστο νέο.  Αν και η επιβαρυμμένη κατάσταση της υγείας του πατέρα της ήταν γνωστή από το 1948 κανείς δεν περίμενε ότι θα επιδεινωνόταν τόσο γρήγορα.  Γι' αυτό και το ζευγάρι είχε αποφασίσει να κάνει τη συγκεκριμένη περιοδεία.

Όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί, εκείνη την μέρα η Λίλιμπετ «ανέβηκε τα σκαλιά του ξενώνα της ως πριγκίπισσα και τα κατέβηκε την επομένη ως βασίλισσα Ελισάβετ».  Γεγονός που δείχνει ότι ακόμη δεν ήταν έτοιμη για το ρόλο της.  

Η επιστροφή ως βασίλισσα Ελισάβετ

Μόλις συνήλθε από το σοκ της είδησης ζήτησε να επιστρέψει στην Αγγλία το συντομότερο δυνατόν. Έτσι και έγινε. 

Στο αεροδρόμιο τους υποδέχθηκε ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Ουίνστον Τσώρτσιλ που από την πρώτη στιγμή ανέλαβε να καθοδηγήσει την άπειρη βασίλισσα. Ήταν μια εποχή που το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές που του είχαν αφήσει ανοικτές οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και το τέλος της παντοδυναμίας του. 

βασίλισσα Ελισάβετ γονείς

Η Λίλιμπετ, η Βασιλομήτων Ελισάβετ, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ' και η Μαργαρίτα - AP

Την μέρα αυτή ποτέ δεν την έχει γιορτάσει η βασίλισσα Ελισάβετ, καθώς είναι η επέτειος του θανάτου του πατέρα της, αλλά και η μέρα που η ίδια αναγκάστηκε να «κολυμπήσει στα βαθιά» χωρίς καλά-καλά να το συνειδητοποιήσει. Έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήθελε μια πιο απλή ζωή από αυτήν της βασίλισσας ή ότι εν πάση περιπτώσει θα προτιμούσε να είχε αναλάβει το ρόλο της σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία. 

Όπως και να έχει, σήμερα σπάει ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ.  Γίνεται η πρώτη μονάρχης στο Ηνωμένο Βασίλειο που κλείνει 70 χρόνια στον θρόνο. Προς τιμήν της έχουν ήδη προγραμματιστεί μια σειρά εκδηλώσεων καθ'  όλη τη διάρκεια του έτους για να εορταστεί το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της. Με τις πιο σημαντικές να λαμβάνουν χώρα μεταξύ 2 και 5 Ιουλίου. 

Η βρετανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι οι εορτασμοί αυτοί θα είναι τόσο φανταχτεροί όσο αυτοί «που συμβαίνουν μια φορά σε κάθε γενιά». 

βασίλισσα Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ με τους γονείς της στα 18α γενέθλιά της - AP

Ο γάμος με τον πρίγκιπα Φίλιππο

Η βασίλισσα Ελισάβετ παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο, μετέπειτα δούκα του Εδιμβούργο, στις 20 Νοεμβρίου του 1947 στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ.

Τρεις μήνες αργότερα έμεινε έγκυος στο πρώτο τους παιδί τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου πρίγκιπα Κάρολο. Με τον σύζυγο της έκαναν ακόμη τρία παιδιά: την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Αντρέα και τον πρίγκιπα Εδουάρδο. 

Ελισάβετ - Φίλιππος

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top