ΝΑΤΟ: Επιπλέον δυνάμεις στέλνουν οι σύμμαχοι στην Ανατολική Ευρώπη

Πλοία και μαχητικά αεροσκάφη ενισχύουν τη συμμαχική αποτροπή και άμυνα

ΝΑΤΟ

Σύνταξη: Ψαρά Μαρία

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θέτουν τις δυνάμεις τους σε ετοιμότητα και στέλνουν επιπλέον πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στις αναπτύξεις του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας τη συμμαχική αποτροπή και άμυνα, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τη στρατιωτική της ανάπτυξη στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν. Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο το ΝΑΤΟ από την έδρα του, στις Βρυξέλλες. 

Δένδιας στο ΝΑΤΟ: Να καταδικάζεται κάθε ενέργεια κατά εδαφικής ακεραιότητας

Όπως αναφέρεται, τις τελευταίες ημέρες, αρκετοί Σύμμαχοι προέβησαν σε ανακοινώσεις σχετικά με τρέχουσες ή επικείμενες αναπτύξεις. Η Δανία στέλνει μια φρεγάτα στη Βαλτική Θάλασσα και πρόκειται να αναπτύξει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στη Λιθουανία για την υποστήριξη της μακροχρόνιας αποστολής αεροπορικής αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η Ισπανία στέλνει πλοία για να ενταχθεί στις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία. Η Γαλλία έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ. Η Ολλανδία στέλνει δύο μαχητικά αεροσκάφη F-35 στη Βουλγαρία από τον Απρίλιο για να υποστηρίξει τις δραστηριότητες εναέριας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή και θέτει σε ετοιμότητα ένα πλοίο και χερσαίες μονάδες για τη Δύναμη Ανταπόκρισης του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης καταστήσει σαφές ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. 

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θέτουν τις δυνάμεις τους σε ετοιμότητα και στέλνουν επιπλέον πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στις αναπτύξεις του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας τη συμμαχική αποτροπή και άμυνα, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τη στρατιωτική της ανάπτυξη στην Ουκρανία

ΗΠΑ και Βρετανία αποσύρουν τους διπλωμάτες τους από την Ουκρανία

«Καλωσορίζω τους Συμμάχους που συνεισφέρουν πρόσθετες δυνάμεις στο ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και την υπεράσπιση όλων των Συμμάχων, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση του ανατολικού τμήματος της Συμμαχίας. Θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε οποιαδήποτε επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας μας, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης της συλλογικής μας άμυνας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. 

Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Δένδιας

Εξηγείται επίσης ότι «το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία. Ως απάντηση στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, το ΝΑΤΟ αύξησε την παρουσία του στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας, μεταξύ άλλων με τέσσερις πολυεθνικές μάχιμες ομάδες στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία. Οι μονάδες αυτές, υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών αντίστοιχα, είναι πολυεθνικές και ετοιμοπόλεμες. Η παρουσία τους καθιστά σαφές ότι μια επίθεση σε έναν Σύμμαχο θα θεωρηθεί επίθεση σε ολόκληρη τη Συμμαχία. Πριν από το 2014 δεν υπήρχαν δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top