Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Δένδιας

Επί τάπητος η κατάσταση σε Συρία, Λιβύη και Ουκρανία

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει μαζί με τους ομόλογούς του σε άτυπο πρόγευμα εργασίας, που διοργανώνει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, με τον υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ Αχμάντ Νάσερ Μοχάμεντ Αλ-Σαμπάχ (Ahmad Nasser Al-Mohammad Al-Sabah), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Μήνυμα Δένδια σε Άγκυρα: Καμία τουρκική πρόκληση δε θα μείνει αναπάντητη

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του ΣΕΥ θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη. Θα ακολουθήσει συζήτηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, για το τελευταίο θέμα, των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Αμερικανό ομόλογό τους ‘Αντονι Μπλίνκεν (Anthony Blinken).

Ακόμη οι υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για την πολιτική της ΕΕ στην περιοχή του Ινδο – Ειρηνικού, καθώς και για τις εξελίξεις στο Μαλί και το Σουδάν. Επιπλέον, θα συζητηθεί η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, κατόπιν κοινής πρότασης της Ελλάδας και της Κροατίας.

Με διάβημα απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα για την παράνομη Navtex

Τέλος, στο περιθώριο του ΣΕΥ, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας Μίροσλαβ Λάιτσακ.

«Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ουκρανία λόγω του σημαντικού πληθυσμού Ελλήνων εκεί»

Για μια «πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών» έκανε λόγο ο κ. Δένδιας, προσερχόμενος στη συνάντηση.

Κατ’αρχήν, όπως είπε, για θέματα που αφορούν τη Συρία, την Λιβύη αλλά και τα ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία, «για τα οποία η Ελλάδα έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του σημαντικού πληθυσμού Ελλήνων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης».  

«Επίσης, η συζήτηση για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι κάτι το οποίο έχει πάλι μεγάλη σημασία για εμάς. Μια χώρα που μας ενδιαφέρει η σταθερότητα και η ειρήνη στα Βαλκάνια. Η Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι μια μαύρη τρύπα μέσα στην  καρδιά της Ευρώπης που πρέπει να αντιμετωπιστεί, με μια εκλογική μεταρρύθμιση η οποία θα επιτρέψει στις εκλογές να γίνουν τον Οκτώβρη και να μετατραπεί η Βοσνία Ερζεγοβίνη σε μια χώρα η οποία λειτουργεί κανονικά και έχει αποκτήσει μια καινούρια δυνατότητα ευρωπαϊκής πορείας», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας των ΥΠΕΞ της ΕΕ με τον ομόλογό τους του Κουβέιτ

Σε πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον ομόλογό τους του Κουβέιτ, το οποίο παρέθεσε ο Κύπριος υπουργός, Ιωάννης Κασουλίδης, συμμετείχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Στο περιθώριο του σημερινού ΣΕΥ της ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας συμμετείχε σε άτυπο πρόγευμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ που παρέθεσε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Στο επίκεντρο οι σχέσεις της ΕΕ-Κουβέιτ και η επικείμενη Υπουργική συνάντηση ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου». αναφέρει σε tweet του ο ΥΠΕΞ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top