ΗΠΑ και Βρετανία αποσύρουν τους διπλωμάτες τους από την Ουκρανία

Η αμερικανική κυβέρνηση παρακινεί τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία

Πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στην Ουκρανία

Η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε οι οικογένειες των διπλωματών των ΗΠΑ που είναι τοποθετημένοι στο Κίεβο να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, «εξαιτίας της μόνιμης απειλής ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.  Το Ηνωμένο Βασίλειο αποσύρει Βρετανούς διπλωμάτες από το Κίεβο.

Σκηνικό πολέμου στην Ουκρανία - Οι πολίτες με το χέρι στη σκανδάλη

Το τοπικό προσωπικό μπορεί να εγκαταλείψει την πρεσβεία εάν το επιθυμεί· ευρύτερα, οι Αμερικανοί στην ουκρανική επικράτεια «πρέπει να εξετάσουν τώρα» την αναχώρησή τους με εμπορικές πτήσεις ή άλλα μεταφορικά μέσα, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η αμερικανική κυβέρνηση καλεί τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν να ταξιδέψουν στη Ρωσία «εξαιτίας της έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία», ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απευθύνεται «ισχυρή σύσταση» στους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να μεταβούν στη Ρωσία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, επικαλούμενο για να δικαιολογήσει την οδηγία αυτή «την πιθανότητα παρενόχλησής τους», ειδικά από τη ρωσική αστυνομία, και«αυθαίρετης εφαρμογής της τοπικής νομοθεσίας».

Η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε οι οικογένειες των διπλωματών των ΗΠΑ που είναι τοποθετημένοι στο Κίεβο να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, «εξαιτίας της μόνιμης απειλής ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης» / Φωτογραφία: ΑP

Τηλεφωνική συνομιλία Δένδια – Λαβρόφ

Το ουκρανικό στο Συμβούλιο Yπουργών Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες

H κατάσταση ασφαλείας της Ευρώπης και η έκρυθμη κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει σήμερα Δευτέρα 24 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να συζητηθεί η γραπτή απάντηση στη ρωσική πρόταση. Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, οι ρωσικές αξιώσεις κρίνονται «απαράδεκτες» και «ανατρεπτικές» για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας. Η συζήτηση θα κινηθεί στη βάση των 10 αρχών που ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στην άτυπη συνάντηση που είχαν πριν από μερικές ημέρες στη Δρέσδη.

Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Δένδιας

Με τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας και με τον κίνδυνο ενός ατυχήματος να είναι ορατός, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να ζητήσουν από τη Ρωσία να αποκλιμακώσει επειγόντως την ένταση που έχει προκαλέσει, ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος. «Δεν θα συζητηθούν κυρώσεις», σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η απάντηση που θα δώσει η ΕΕ θα είναι «άμεση» και «ανάλογη της ρωσικής πρόκλησης». Την ίδια στιγμή, είναι εμφανές ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τις οικονομικές κυρώσεις που σχεδιάζονται κατά της Ρωσίας, οι οποίες προς το παρόν δεν ανακοινώνονται. Όπως σημείωναν ευρωπαίοι διπλωμάτες, «η κάθε χώρα έχει τις δικές της ευαισθησίες».

Τέλος, ευρωπαίοι διπλωμάτες επισημαίνουν τη σημασία συνέχισης του διαλόγου με τη Ρωσία, σε διάφορα φόρα, τόσο μέσω του ΝΑΤΟ (21 κράτη-μέλη της ΕΕ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ), αλλά ακόμη περισσότερο μέσω του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Σταθερότητα στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποσύρει Βρετανούς διπλωμάτες από το Κίεβο

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε να αποσύρει το προσωπικό του από την βρετανική πρεσβεία στο Κίεβο καθώς μεγαλώνει η ένταση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Πήγες του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών είπαν στο BBC ότι η κίνηση αυτή δεν έγινε γιατί υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες για την ασφάλεια των βρετανών διπλωματών, αλλά για προληπτικούς λόγους καθώς έχει μεγαλώσει ο κίνδυνος να εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top