Ποιος είναι ο κατώτατος μισθός σε 64 χώρες του εξωτερικού

Πού μπορείς να έχεις μια άνετη ζωή;

κατώτατος μισθός

Αναλυτές της Picodi.com συνέκριναν τους κατώτατους μισθούς για το 2022 σε συνολικά 64 χώρες από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία και με βάση τα ευρήματά τους διαπιστώθηκε αν αυτά τα πόσα επαρκούν για να εξασφαλίσουν μια άνετη ζωή σε μια συγκεκριμένη χώρα. 

Αύξηση ρεκόρ στους μισθούς

Η μελέτη κάλυψε χώρες με το κατώτατο μισθό που ορίζει η κυβέρνηση – συνολικά 64 χώρες στην Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Ασία και Αυστραλία. Αυτές οι χώρες διαφέρουν ως προς το βαθμό φορολογικής επιβάρυνσης: σε ορισμένες χώρες με το χαμηλότερο εισόδημα απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και εισφορές (Χονγκ Κονγκ, Φιλιππίνες, Νιγηρία), ενώ σε άλλες χώρες η διαφορά μεταξύ ακαθάριστου και καθαρού εισοδήματος μπορεί να είναι αυξημένη σε αρκετές δεκάδες τοις εκατό (στην Ελλάδα – 14,2%). Για αυτό το λόγο, η λίστα περιλαμβάνει μόνο καθαρά ποσά.

Από τις 64 χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνά μας, τα ποσά του κατώτατου μισθού σε 10 χώρες δεν έχουν αλλάξει σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως στο Ισραήλ, της Φιλιππίνες, τη Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και το Περού, ενώ στη Σλοβενία, όταν μαζεύαμε στοιχεία για την έρευνα, το ποσό δεν έγινε τελικά αποδεκτό.

Το Μαυροβούνιο μπορεί να υπερηφανεύεται για τη μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, ευνοϊκές φορολογικές αλλαγές, ο κατώτατος μισθός της πρώην Γιουγκοσλαβίας αυξήθηκε από 222 ευρώ σε 450 ευρώ καθαρά (αύξηση 103%). Επίσης, καταγράψαμε μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις στην Αργεντινή (55%), Τουρκία (50%) και στο Καζακστάν (41%).

Η Ελλάδα κατέλαβε 49η θέση σε αυτή την κατάταξη: από την 1η Ιανουαρίου 2022, ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 2% (από 558 € σε 569 € καθαρά). Στη Γερμανία, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 3,1% σε ετήσια βάση (41η θέση), στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 5,9% (33η θέση) και στην Ισπανία κατά 1% (53η θέση).

Καλάθι επιβίωσης

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, δημιουργήσαμε ένα συμβολικό καλάθι τροφίμων και αντιμετωπίσαμε τις τιμές των προϊόντων με τον κατώτατο μισθό. Το καλάθι αγορών που δημιουργήθηκε για τους σκοπούς αυτής της αναφοράς αποτελείται από οκτώ είδη: ψωμί, γάλα, αυγά, ρύζι, τυρί, κρέας, φρούτα και λαχανικά. Παρόλο που αυτή η λίστα είναι σύντομη, αυτά τα προϊόντα καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες ενός ενήλικα.

  • Γάλα (10 λίτρα) – 11,90 €
  • Ψωμί (10 φραντζόλες, 500γρ.το καθένα) – 8,80 €
  • Ρύζι (1,5 κιλά) – 2,51 €
  • Αυγά (20 τεμάχια) – 5,10 €
  • Τυρί (1 κιλό) – 8,02 €
  • Κρέας (6 κιλά) – 47,52 €
  • Φρούτα (6 κιλά) – 8,34 €
  • Λαχανικά (8 κιλά) – 7,74 €

Η αξία του καλαθιού βασικών προϊόντων διατροφής στις αρχές του 2022 είναι 100 ευρώ.

Η βασική τροφή μόνο για επιβίωση ισοδυναμεί με το 17,6 % του κατώτατου μισθού. Πριν από ένα χρόνο, το αντίστοιχο καλάθι προϊόντων αποτελούσε το 17,9 % του κατώτατου μισθού εκείνη την εποχή. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της χαμηλότερης εγχώριας τιμής υπερέβη ελαφρά την αύξηση των τιμών.

Που μπορείς να έχεις μια άνετη ζωή με τον κατώτατο μισθό

Ενώ οι διατροφικές προτιμήσεις και οι αντιλήψεις για μια άνετη ζωή διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, ακόμη και από άτομο σε άτομο, αποφασίσαμε να συγκρίνουμε τις τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής με τους κατώτατους μισθούς για να δούμε πόσο από το ελάχιστο εισόδημα πρέπει να ξοδέψει ένα άτομο για τα απαραίτητα προϊόντα.

Οι κορυφαίες χώρες σε αυτή την κατάταξη είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Αυστραλία: η αναλογία του καλαθιού των βασικών προϊόντων προς τον τοπικό κατώτατο μισθό κυμαίνεται από 6,6% έως 7,3%.

Σε αυτή την κατάταξη, η Ελλάδα στη 25η θέση από 64 χώρες με το αποτέλεσμα 17,9%, παρόμοιο ποσοστό παρατηρούμε στη Νότια Κορέα (16,8%, 24η θέση), Σλοβακία (16,7%, 23η θέση) και η Τσεχία (16,2%, 22η θέση).

Σε αρκετές χώρες όπου οι υπάλληλοι αμείβονται με το κατώτατο μισθό η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Σε χώρες όπως Ρωσία, Καζακστάν ή την Ινδία το ελάχιστο καλάθι τροφίμων καταναλώνει περίπου το μισό του μισθού. Ενώ στη Νιγηρία ο κατώτατος μισθός δεν επαρκεί ούτε για ένα καλάθι προϊόντων.

Μεθοδολογία και πηγές δεδομένων

Σε αυτήν τη μελέτη, συγκρίναμε το μηνιαίο κατώτατο μισθό για εργασία πλήρους απασχόλησης τον Ιανουάριο του 2022 με τα ποσοστά του Ιανουαρίου 2021. Τα ποσά προέρχονται από επίσημους κυβερνητικούς ιστότοπους, αρμόδια υπουργεία ή επιτροπές. Έχουμε παραλείψει χώρες όπου ο κατώτατος μισθός διαπραγματεύεται μεμονωμένα συνδικάτα και όπου δεν υπάρχει νομοθετημένος κατώτατος μισθός (όπως η Ελβετία, η Ιταλία, η Σιγκαπούρη και χώρες της Βόρειας Ευρώπης). Για χώρες όπου ο κατώτατος μισθός διαφέρει ανά περιοχή (ΗΠΑ, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ), υπολογίσαμε και χρησιμοποιήσαμε στην αναφορά τον αριθμητικό μέσο όρο όλων των περιοχών. Λάβαμε τα καθαρά ποσά χρησιμοποιώντας τοπικούς υπολογιστές μισθών.

Το σύνολο των προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη είναι ένα συμβολικό καλάθι τροφίμων, που δημιουργήθηκε μόνο για στατιστικούς σκοπούς. Τα ποσά που δίνονται έχουν υπολογιστεί με βάση τις συστάσεις ορισμένων υπουργείων υγείας σχετικά με τα ελάχιστα πρότυπα κατανάλωσης τροφίμων. Οι τιμές των προϊόντων του συμβατικού καλαθιού προέρχονται από την πύλη numbeo.com όπου οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν τις τιμές των τροφίμων και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

Μετατρέψαμε τα τοπικά νομίσματα χρησιμοποιώντας τη μέση συναλλαγματική ισοτιμία του Google Finance για το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Πηγή: https://www.picodi.com/gr/magazine/o-katwtatos-misthos-2022

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top