Φόρο στους ανεμβολίαστους θέλει να επιβάλλει το Κεμπέκ

Το «τέλος υγείας» θα είναι υψηλό, αλλά δε θα είναι για όλους

Ερευνητές από τον Καναδά ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέπουν νωρίτερα πόσες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για ασθενείς με Covid-19 θα χρειαστούν το επόμενο διάστημα/ ΑΡ

Το Κεμπέκ, η καναδική επαρχία που πλήττεται από το κύμα της παραλλαγής Όμικρον, θα επιβάλει τις επόμενες εβδομάδες έναν νέο φόρο, την αποκαλούμενη «εισφορά υγείας», την οποία θα καταβάλουν μόνο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19.

Κλείνουν σχολεία στο Κεμπέκ - Μόνο πέντε ώρες ανοιχτά τα εστιατόρια

«Εξετάζουμε μια εισφορά υγείας για όλους τους ενήλικους που αρνούνται να εμβολιαστούν» επειδή οι άνθρωποι αυτοί «συνιστούν οικονομικό βάρος για όλους τους κατοίκους του Κεμπέκ» ανέφερε ο πρωθυπουργός της επαρχίας, Φρανσουά Λεγκό.

Σύμφωνα με τον Λεγκό, το 10% των κατοίκων που μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία δόση εμβολίου, δε θα πρέπει να «βλάπτει» το 90% που έχει εμβολιαστεί. Η κυβέρνηση της γαλλόφωνης επαρχίας θέλει να είναι «υψηλό» το ποσό που θα καλούνται να καταβάλουν οι ανεμβολίαστοι. Ωστόσο, η ειδική εισφορά δε θα αφορά ανθρώπους που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους.

«Καταλαβαίνω και συναισθάνομαι τη γκρίνια σε βάρος της μειονότητας των ανεμβολίαστων οι οποίοι, κατ’ αναλογία, κατακλύζουν τα νοσοκομεία μας» πρόσθεσε. Ο Λεγκό είπε ότι το 10% των ανεμβολίαστων αντιπροσωπεύει το 50% των νοσηλευομένων σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σχολιάζοντας ότι αυτή η κατάσταση είναι «σοκαριστική».

Πριν από μερικές ημέρες οι αρχές του Κεμπέκ είχαν ήδη ανακοινώσει ότι η πρόσβαση σε ορισμένα καταστήματα όπως αυτά που πωλούν αλκοόλ και κάνναβη θα απαγορευτεί στους ανεμβολίαστους.

Όπως και σε αρκετές άλλες χώρες του κόσμου, η πίεση στους ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί γίνεται ολοένα μεγαλύτερη. Όμως το Κεμπέκ, που επέβαλε εκ νέου περιοριστικά μέτρα εξαιτίας του κύματος των μολύνσεων που αποδίδεται στην παραλλαγή Όμικρον, είναι ανάμεσα στις πρώτες περιοχές του κόσμου που σχεδιάζει να επιβάλλει ειδική εισφορά σε όσους αρνούνται τα εμβόλια.

Στην επαρχία 8 εκατ. κατοίκων, τα νοσοκομεία, που αντιμετωπίζουν χρονίζουσα έλλειψη προσωπικού, έχουν υποστεί κορεσμό. Στις ΜΕΘ τους νοσηλεύονται 255 άνθρωποι.

Κόμματα της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν τα σχέδια της κυβέρνησης του Κεμπέκ, καταγγέλλοντας πως «διχάζει» τους πολίτες της επαρχίας ή ότι ξεχνά «εντελώς» ευάλωτους ανθρώπους.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά εξάλλου μελετά το ενδεχόμενο να στερεί το επίδομα ανεργίας από τους ανθρώπους που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Χθες ανακοινώθηκε από τις υγειονομικές αρχές της χώρας της Βόρειας Αμερικής ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 16.970 κρούσματα του SARS-CoV-2 στην επικράτεια, με το σύνολό τους να φθάνει τα 2.612.250, ενώ οι θάνατοι ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 κοντεύουν τους 31.000 (είναι 30.946 επακριβώς), σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CTV.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top