FDA: «Μη χρησιμοποιείτε τα self test στον λαιμό αντί της μύτης»

Είναι επικίνδυνο λένε οι ειδικοί

Ο FDA προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης, με την οποία καλεί τους πολίτες να μην παίρνουν δείγμα για το self test από τον λαιμό, αλλά μόνο από τη μύτη. 

Σχολεία: 9.700 επιπλέον θετικά self test ανιχνεύθηκαν σήμερα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αρκετοί Αμερικανοί άρχισαν να χρησιμοποιούν τη μακριά μπατονέτα του self test για να πάρουν δείγμα από τον λαιμό τους, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα τεστ προορίζονται για λήψη ρινικού δείγματος. 

Η τάση αυτή ξεκίνησε μετά από τη δημοσιοποίηση αρχικών ενδείξεων από μελέτες ότι η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να μην ανιχνευθεί από τα γρήγορα τεστ, ειδικά στην αρχική φάση της λοίμωξης. Οι μελέτες αυτές ανέφεραν επίσης ότι το αν το δείγμα ληφθεί από το στόμα και το σάλιο πιθανώς να είναι πιο αξιόπιστο. 

Παπαευαγγέλου: Το self test είναι το όπλο μας για ασφαλή Χριστούγεννα

Εκπρόσωπος του FDA δήλωσε στο CNN ότι τα τεστ για τον κορωνοϊό πρέπει να χρησιμοποιούνται με βάση τις οδηγίες που έχει εκδώσει. Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι μήπως κατά λάθος κάποιος άνθρωπος προξενήσει βλάβη στον εαυτό του αν πάρει δείγμα από τον λαιμό του και συμβούλευσε η λήψη δειγμάτων από τον λαιμό να γίνεται μόνο από ειδικό. 

Η δρ. Έμιλι Βολκ, πρόεδρος του Κολεγίου των Αμερικανών Παθολόγων, ανέφερε ότι το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς είναι να ακολουθεί τις οδηγίες στη συσκευασία του τεστ, όσον αφορά στη λήψη του δείγματος, αλλιώς τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι τα αναμενόμενα.

Νέα μέτρα: Τι ισχύει με το self test σε παιδιά - Πού είναι υποχρεωτικό

«Εάν νομίζετε ότι είναι πιο πιθανό να ανιχνεύσετε τον κορωνοϊό από τον λαιμό, αυτό δεν το ξέρετε. Το τεστ δεν πρόκειται να “δουλέψει” καλύτερα αν το χρησιμοποιήσετε με διαφορετικό τρόπο από ό,τι λένε οι οδηγίες του. Επίσης, ξέρουμε από πολλά δεδομένα στη διάρκεια της πανδημίας ότι η λήψη δείγματος από τη μύτη είναι αρκετά αποτελεσματική, συνεπώς δε νομίζω ότι πρέπει κάποιος να υποβάλει τον εαυτό του στη λήψη δείγματος από τον λαιμό», σημείωσε και ο δρ. Γρέιχαμ Σνάιντερ, ειδικός στην πρόληψη των λοιμώξεων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με το πρακτορείο UPI.

Σε μερικές χώρες τα τεστ που βασίζονται στη λήψη δείγματος από τον λαιμό είναι συχνότερα από ό,τι σε άλλες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top