Σχολεία: 9.700 επιπλέον θετικά self test ανιχνεύθηκαν σήμερα

Τι πρέπει να κάνουν οι μαθητές αν υπάρχει κρούσμα στην τάξη τους

Ανησυχία προκαλούν τα νέα στοιχεία για τα self test που διενεργήθηκαν από μαθητές κι εκπαιδευτικούς σήμερα, τη δεύτερη ημέρα λειτουργίας των σχολείων μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σήμερα ανιχθεύθηκαν επιπλέον 9.688 θετικά τεστ, ενώ χθες είχαν βρεθεί 15.547.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός πρόσθεσε ότι στα σημερινά θετικά τεστ τα 6.500 είναι μαθητών και τα 1.000 εκπαιδευτικών. 

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι μαθητές των τμημάτων, όπου εντοπίστηκαν στα θετικά self test να μπουν στη διαδικασία του καθημερινού testing.

Σημείωσε, επίσης, πως όλοι αυτοί οι έλεγχοι για τον εντοπισμό κρουσμάτων πραγματοποιούνται χάρη στη λειτουργία των σχολείων, ανιχνεύοντας χιλιάδες εν δυνάμει φορείς που διαφορετικά θα κυκλοφορούσαν δίχως να έχουν οποιαδήποτε υποψία ότι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό. Έτσι, όπως είπε, η εκπαιδευτική κοινότητα συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Self test: Πότε πρέπει να γίνουν 

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, αυτήν την εβδομάδα, 10- 15 Ιανουαρίου, οι μαθητές θα πρέπει να υποβληθούν εκτάκτως σε τρία self test. 

Ένα έγινε χθες, Δευτέρα, με το άνοιγμα των σχολείων, ένα σήμερα, Τρίτη, κι ένα θα γίνει την Πέμπτη. Τα self test πρέπει να γίνονται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση των μαθητών στις τάξεις τους. 

Τις επόμενες εβδομάδες οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. 

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες

Οι μαθητές/τριες οφείλουν να φέρουν μαζί τους την εκτυπωμένη σχολική κάρτα μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου. Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID-19 θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος για τους/τις μαθητές/τριες, αυτή μπορεί να συμπληρωθεί και να υπογραφεί και χειρόγραφα από τους γονείς/ κηδεμόνες των μαθητών.

Σχολεία: Ανιχνεύθηκαν 15.547 εν δυνάμει κρούσματα από τα self- test

Για να διευκολύνεται ο έλεγχος των αποτελεσμάτων που δηλώνονται στην πλατφόρμα https://edupass.gov.gr/, καλό θα ήταν να δηλώνεται το αποτέλεσμα το βράδυ της προηγούμενης μέρας. Όταν ένας μαθητής απουσιάζει κατά την ημέρα που πρέπει να επιδείξει το έντυπο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου θα πρέπει να το έχει μαζί του την ημέρα που θα επιστρέψει στο σχολείο.

Σχολεία: Τι ισχύει σε περίπτωση κρούσματος

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για τουλάχιστον πέντε ημέρες. Η καραντίνα θα διακόπτεται μετά από πέντε ημέρες:

Σχολεία: Εξετάζεται η αλλαγή του πρωτοκόλλου για 50%+1

  • Εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν
  • Με αρνητικό self τεστ 
  • Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό self (ή rapid) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται

 

  • Επιπλέον, σε περίπτωση κρούσματος, θα γίνονται τεστ κάθε ημέρα σε όλους τους μαθητές της τάξης για πέντε ημέρες.
  • Σε περίπτωση που παρατηρηθεί εκτεταμένη διασπορά σε κάποιο τμήμα, τότε το τμήμα αυτό θα κλείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει για την περίπτωση κρούσματος:

  • Πλέον όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για πέντε ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self τεστ σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα πέντε τεστ σε πέντε ημέρες.
  • Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα self test, επιπλέον των δύο εβδομαδιαίωνσself test, δηλαδή συνολικά τρία self test δωρεάν την εβδομάδα.

Σχολεία: Πότε θα γίνεται τηλεκπαίδευση

Τηλεκπαίδευση θα γίνεται κατ’ εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που περιλαμβάνουν και τις ακόλουθες:

Αντιδράσεις για το άνοιγμα των σχολείων: Καταλήψεις και διαμαρτυρίες

  • Αν σε ένα σχολικό τμήμα αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
  • Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.
  • Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.
  • Για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS- CoV-2 στις σχολικές μονάδες» και συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα

Μέχρι στιγμής έχουν τεθεί σε τηλεκπαίδευση 50 τμήματα σε όλη την Ελλάδα.

Σχολεία: Τι θα γίνει με την κάλυψη των κενών

Όπως ανέφερε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στα σχολεία αναμένεται να υπάρξουν κενά στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και γι' αυτόν τον λόγο θα γίνουν αναδιατάξεις και αναδιαμορφώσεις στο πρόγραμμα, αλλά και προσλήψεις. Ήδη χθες, Δευτέρα, όπως έγινε γνωστό πραγματοποιήθηκαν 850 προσλήψεις.

Μόνο χθες 2.500 εκπαιδευτικοί βγήκαν θετικοί στο self test, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κενά είναι πολύ περισσότερα, καθώς αρκετοί είναιι αυτοί που νοσούσαν πριν το άνοιγμα των σχολείων και δεν έχουν αναρρώσει ακόμη. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top