Σχολεία: Ανιχνεύθηκαν 15.547 εν δυνάμει κρούσματα από τα self- test

Προβλήματα με τις ελλείψεις των test στα φαρμακεία

Ρεπορτάζ του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του Star για το άνοιγμα των σχολείων (10/1/22)

Oι αυξημένοι διαγνωστικοί έλεγχοι αναμένεται να δώσουν και μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, όπως έγινε και με τα σχολεία

Σχολεία: Επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά τις γιορτές - Όλα τα μέτρα

Τα self test σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς που έχουν γίνει, έχουν ανιχνεύσει 15.547 εν δυνάμει κρούσματα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας.

«Πρόκειται για εν δυνάμει κρούσματα, γιατί θα πρέπει να υποβληθούν σε μοριακό ή rapid test» διευκρίνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Δεδομένου ότι αρκετοί γονείς δε βρήκαν self test στα φαρμακεία και τα προμηθεύτηκαν στις 7:00 το πρωί της Δευτέρας από τα σχολεία, διενεργώντας τα τεστ επί τόπου, θεωρείται σίγουρο ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ελέγχθηκαν 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι. Τις προηγούμενες φορές, στους ελέγχους των σχολείων ο αριθμός ήταν μικρότερος, καθώς ελέγχονταν μόνο οι ανεμβολίαστοι, ενώ πλέον ελέγχονται και οι εμβολιασμένοι.

Η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε ότι δε θα είχαν ανιχνευθεί τα κρούσματα αυτά, αν τα σχολεία παρέμεναν κλειστά, με αποτέλεσμα να διασπείρουν τον ιό χωρίς να γνωρίζουν ότι νοσούν. 

Υπενθυμίζεται ότι για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων προβλέπεται ένα επιπλέον self- test, δηλαδή θα διενεργηθούν τρία self- test αυτή την εβδομάδα αντί για δύο.

Επίσης, τα δύο εβδομαδιαία self- test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Επιπλέον εξακολουθεί να ισχύει στα σχολεία:

  • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών
  • η αναστολή των εκδρομών
  • το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος

Προβλήματα με τις ελλείψεις των test στα φαρμακεία

Προβλήματα δημιουργήθηκαν όταν κάποιοι γονείς πήγαν να προμηθευτούν το Σάββατο self- test από τα φαρμακεία και δεν υπήρχαν διαθέσιμα.

«Σε τρεις μέρες δόθηκαν σχεδόν επτά εκατομμύρια τεστ σε 1.300.000 δικαιούχους. Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που δεν κατάφεραν να τα προμηθευτούν γιατί είχαν εξαντληθεί τα τεστ στο φαρμακείο που πήγαν, γιατί οι φαρμακαποθήκες έκλεισαν την Παρασκευή και το Σάββατο ήταν κλειστές. Γι' αυτούς τους λίγους στείλαμε τα self- test στα σχολεία» εξήγησε η κ.Γκάγκα.

Το υπουργείο Παιδείας διευθέτησε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα τεστ, με το να τα χορηγήσε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που δεν κατάφεραν να τα προμηθευτούν μέχρι το Σάββατο, με το να τα πάρουν το πρωί της Δευτέρας από το σχολείο. Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων είχαν οδηγία να βρίσκονται στα σχολεία από τις 07:00 ώστε να τα χορηγήσουν σε όσους δεν τα έχουν προμηθευτεί. 

Στη συνέχεια, θα έπρεπε να τα διενεργήσουν οι γονείς εκτός σχολείου και να καταχωρήσει το αποτέλεσμα είτε ο διευθυντής είτε ο γονιός. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top