Εμβόλιο Pfizer: Πέθανε 26χρονος από μυοκαρδίτιδα στη Νέα Ζηλανδία

Είχε κάνει μόνο την πρώτη δόση

νοσοκομείο

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα πως διαπίστωσαν ότι ο θάνατος 26χρονου εξαιτίας μυοκαρδίτιδας, σπάνιας φλεγμονής του μυοκαρδίου, συνδέεται με τον εμβολιασμό του με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19.

Ο θάνατος του νεαρού, που είχε λάβει μόνο την πρώτη δόση, είναι ο δεύτερος που συνδέεται με τη γνωστή, αν και σπάνια παρενέργεια του εμβολίου στη χώρα της Ωκεανίας. Τον Αύγουστο, οι νεοζηλανδικές αρχές ανακοίνωναν πως μια γυναίκα πέθανε αφού έλαβε και τις δύο δόσεις. 

«Να προτιμώνται τα εμβόλια Pfizer και Moderna αντί J&J, λόγω θρομβώσεων»

«Με βάση τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες, το συμβούλιο συμπέρανε ότι η μυοκαρδίτιδα πιθανόν οφειλόταν στον εμβολιασμό του ανθρώπου αυτού», ανέφερε το ανεξάρτητο συμβούλιο παρακολούθησης της ασφάλειας των εμβολίων σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο νεαρός, που πέθανε μέσα σε δύο εβδομάδες αφού έλαβε την πρώτη δόση, δεν ζήτησε ιατρικές συμβουλές, ούτε θεραπεία για τα συμπτώματα που αντιμετώπιζε.

Εμβόλιο Pfizer: Προστατεύει από τη νοσηλεία και στην περίπτωση της Όμικρον

Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα του μυ της καρδιάς να τροφοδοτεί με αίμα τα όργανα και μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιο άνθρωποι με μυοκαρδίτιδα να μην αντιληφθούν το παραμικρό.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της Pfizer για σχόλια σχετικά με την ανακοίνωση.

Κορωνοϊός: Πώς θα χορηγείται το χάπι της Merck - Ποιοι μπορούν να το πάρουν

Κατά το συμβούλιο, άλλοι δύο θάνατοι, ανάμεσά τους αυτός παιδιού στην εφηβεία –13 ετών– ενδέχεται να οφείλονταν σε μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19. Ωστόσο, χρειάζεται να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία προτού συνδεθεί ο θάνατος του παιδιού με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ενώ ο δεύτερος θάνατος, ενός άνδρα πάνω από 60 ετών, θεωρείται πως είναι απίθανο να οφειλόταν στον εμβολιασμό του, κατά την ίδια πηγή.

Παρά τις σοβαρές, αν και πολύ σπάνιες, παρενέργειες του εμβολίου αυτού, το συμβούλιο εξακολουθεί να θεωρεί πως τα οφέλη της αξιοποίησής του είναι πολύ σημαντικότερα από τους κινδύνους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top