Μετάλλαξη Όμικρον: «Πιθανόν να χρειαστεί 4η δόση πριν το αναμενόμενο»

Τι είπε ο Άλμπερτ Μπουρλά για την προστασία από τις δύο δόσεις και το χάπι

Άλμπερτ Μπουρλά

Πιθανό το σενάριο να χρειαστεί 4η δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό νωρίτερα από το αναμενόμενο, είπε χθες μιλώντας στο CNBC o Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, αποδίδοντας την εκτίμησή του στην προκαταρκτική έρευνα που δείχνει ότι η νέα παραλλαγή Όμικρον μπορεί να υπονομεύσει τα προστατευτικά αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο.

Οι εταιρίες Pfizer και BioNTech δημοσίευσαν χθες τα αποτελέσματα από μια αρχική εργαστηριακή μελέτη, που έδειξαν ότι η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική για την καταπολέμηση της Όμικρον, ενώ οι δύο δόσεις μείωσαν σημαντικά την προστασία από το νέο στέλεχος. Ωστόσο, οι δύο δόσεις πιθανότατα εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία από σοβαρή νόσηση εξαιτίας της Όμικρον.

Ο Μπουρλά σημείωσε ότι τα αποτελέσματα από μια προκαταρκτική μελέτη της εταιρείας για την Όμικρον αναμένονται τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Μπουρλά: Τρίτη δόση του εμβολίου μετά από 8 μήνες και κάθε χρόνο επανάληψη

«Όταν έχουμε δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο, θα προσδιορίσουμε εάν η Όμικρον καλύπτεται καλά από την τρίτη δόση και για πόσο χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι θα χρειαστούμε και τέταρτη δόση», σημείωσε.

Ο Μπουρλά είχε προηγουμένως προβλέψει ότι θα χρειαζόταν ενισχυτική δόση 12 μήνες μετά την τρίτη δόση. «Με την Όμικρον πρέπει να περιμένουμε και να δούμε, γιατί έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες. Μπορεί να χρειαστούμε ενισχυτική δόση πιο γρήγορα», είπε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer είπε ότι αυτό που είναι πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να κυκλοφορήσει τρίτες δόσεις για το χειμώνα. Οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας ανησυχούν για την αύξηση των μολύνσεων από τον Covid καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους για να γλιτώσουν από το κρύο.

«Μια τρίτη δόση θα δώσει πολύ καλή προστασία πιστεύω», είπε ο Μπουρλά. Είπε επίσης ότι θεραπείες όπως το αντιικό χάπι της Pfizer, το Paxlovid, θα βοηθήσουν στην πρόληψη των νοσηλειών και στον έλεγχο της Covid κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Pfizer: Προσδοκά να παράγει 80 εκατομ. δόσεις του χαπιού κατά της Covid 19

Η Pfizer υπέβαλε την αίτησή της στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων τον περασμένο μήνα για επείγουσα έγκριση του χαπιού. Ο Μπουρλά είπε στο CNBC την Τετάρτη ότι η Pfizer θα έχει τα πλήρη αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές σε λίγες μέρες και αναμένει ότι το χάπι θα επιδείξει μείωση κατά 89% στη νοσηλεία και στους θανάτους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer είπε ότι η εταιρεία έχει ήδη αποστείλει χάπια στις ΗΠΑ και μπορεί να αρχίσει να κυκλοφορεί το προϊόν αυτόν τον μήνα, εάν η FDA το εγκρίνει για χρήση έκτακτης ανάγκης. 

Μετάλλαξη Όμικρον: «Μπορούμε να έχουμε εμβόλιο σε 100 μέρες»

Πάντως, σύμφωνα με τον CEO, η Pfizer και η BioNTech μπορούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο που στοχεύει συγκεκριμένα την Όμικρον έως τον Μάρτιο του 2022, εάν αυτό αποδειχθεί απαραίτητο. Είπε ότι αναμένει να εμφανιστούν νέες παραλλαγές στο μέλλον και η εταιρεία παρακολουθεί για να δει εάν χρειάζονται προσαρμογές στα εμβόλια.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top