Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών υπό την πίεση της κρίσης

Κολλητός του γαμπρού του Ερντογάν ο αντικαταστάτης του

Την παραίτησή του από υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας υπέβαλε χθες ο Λουτφί Έλβαν, υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη γειτονική χώρα, τη νέα κατάρρευση της τουρκικής λίρας και την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε δεκτή της παραίτηση του Έλβαν και με προεδρικό διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε τα μεσάνυχτα, τον αντικατέστησε από τον υφυπουργό Νουρεντίν Νεμπάτι. 

Τουρκία: Ο λαός πεινάει και ο Ερντογάν μιλά για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Ο Νεμπάτι είναι επιχειρηματίας, γνωστός για τις σχέσεις του με τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν και πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, τον οποίο είχε διαδεχθεί ο Έλβαν. 

Η παραίτηση του Ελβάν έρχεται σε μια περίοδο υποτίμησης ρεκόρ της τουρκικής λίρας, η οποία έχει χάσει σχεδόν 30% σε αξία έναντι του δολαρίου σε ένα μήνα, κυρίως λόγω των δύο μειώσεων των επιτοκίων που πίεσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Καταρρέει η ξανά η τουρκική λίρα - Για «συνωμοσία» μιλά ο Ερντογάν

Χθες το πρωί, η τουρκική κεντρική τράπεζα επενέβη για να ανακόψει την ελεύθερη πτώση του τουρκικού εθνικού νομίσματος.

Ο Ερντογάν συνεχίζει να υπερασπίζεται την ανορθόδοξη θέση του ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι το αντίδοτο στον υψηλό πληθωρισμό και μάλιστα δείχνει ανένδοτος, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί. Διαβεβαιώνει δε ότι με τη μείωσή τους υποστηρίζονται η παραγωγή και οι εξαγωγές.

Καταρρέει η τουρκική οικονομία - Καφές και ζάχαρη με δελτίο

Από το 2019, ο κ. Ερντογάν έπαυσε τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας που εναντιώνονταν στην επιθυμία του να δει τα επιτόκια να μειώνονται.

Εντός 2021 η τουρκική λίρα απώλεσε το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top