Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον-Κίνδυνος για την Ευρώπη

Moderna και Pfizer προετοιμάζονται για νέα εμβόλια κατά της μετάλλαξης

Παγκόσμιος συναγερμός για τη νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Η νέα παραλλαγή Β.1.1.529 της Covid-19, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και βαφτίστηκε «Όμικρον» (παραλλαγή της Μποτσουάνα), προκαλεί ήδη ανησυχία σε όλον τον κόσμο: το Βέλγιο ανακοίνωσε χθες ότι εντόπισε το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη και η ΕΕ συνέστησε την αναστολή των ταξιδιών προς τη νότια Αφρική.

Πλήθος κόσμου σε δρόμο/AP

Πλήθος κόσμου σε δρόμο/AP

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Στο Βέλγιο το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ευρώπη

Που έχουν εντοπιστεί κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον

Δυνητικά πολύ μεταδοτική και με πολλαπλές μεταλλάξεις, η νέα παραλλαγή έχει ήδη φτάσει στο Χονγκ Κονγκ και το Ισραήλ, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα σε ταξιδιώτες που επέστρεφαν από τη Νότια Αφρική και το Μαλάουι.

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Οι χώρες που κλείνουν τα σύνορα με τη νότια Αφρική

Ολλανδία: Δεκάδες ταξιδιώτες από τη Ν. Αφρική πιθανόν έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό

Ολλανδία: 61 επιβάτες πτήσεων από τη Ν. Αφρική έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 61 άνθρωποι που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 και διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον. 

Κόσμος κάνει τα ψώνια του εν μέσω πανδημίας/AP

Κόσμος κάνει τα ψώνια του εν μέσω πανδημίας/AP

ECDC: «Υψηλός έως πολύ υψηλός» ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Όμικρον

Ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός» ανακοίνωσε  το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Στην έκθεση εκτίμησης του κινδύνου το ECDC αναφέρει ότι «το γενικό επίπεδο κινδύνου για την ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο» όσον αφορά αυτή τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, κρίνεται «υψηλό έως πολύ υψηλό».

Εκτός από τη Νότια Αφρική, κρούσματα της Όμικρον έχουν καταγραφεί στο Μαλάουι, στο Ισραήλ (ένα πρόσωπο που έφτασε στη χώρα από το Μαλάουι), στο Χονγκ Κονγκ και στο Βέλγιο.

Η Moderna σκοπεύει να αναπτύξει αναμνηστική δόση εμβολίου για την παραλλαγή Όμικρον

Η εταιρεία Moderna ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να αναπτύξει μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της για την Covid-19 που θα στοχεύει συγκεκριμένα τη νέα παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και χαρακτηρίζεται «ανησυχητική» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Moderna «θα αναπτύξει γρήγορα ένα υποψήφιο εμβόλιο για μια αναμνηστική δόση συγκεκριμένα για την παραλλαγή Όμικρον», ανέφερε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία στην ανακοίνωσή της.

«Η αναμνηστική δόση ενός εγκεκριμένου εμβολίου συνιστά τη μόνη επί του παρόντος διαθέσιμη στρατηγική για την ενίσχυση της φθίνουσας ανοσίας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Κόσμος σε μετρό/AP

Κόσμος σε μετρό στο Λονδίνο/AP

Προετοιμάζεται η Pfizer για τη μετάλλαξη, αμφιβάλλει ο ΕΜΑ

Η Pfizer έκανε λόγο για προσαρμογή του εμβολίου της σε 100 μέρες, αν οι έρευνες σχετικά με το νέο στέλεχος αποδείξουν ότι αυτό είναι ικανό να διαφύγει από την προστασία που παρέχουν τα υπάρχοντα εμβόλια.

«Είναι πρόωρο επί του παρόντος να προβλεφθεί η προσαρμογή των εμβολίων προκειμένου να καταπολεμηθεί αυτή η παραλλαγή που αναδύεται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Υπό την ονομασία προς το παρόν B.1.1.529, η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και με πολλαπλές μεταλλάξεις είναι δυνητικά πολύ μεταδοτική, σύμφωνα με Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες που βλέπουν σε αυτήν τα σημάδια ενός νέου κύματος της πανδημίας.

«Μένουμε ασφαλείς» αναφέρει πινακίδα δρόμου/AP

«Μένουμε ασφαλείς» αναφέρει πινακίδα δρόμου/AP

H AstraZeneca εξετάζει αν είναι ανθεκτική στο εμβόλιο και το κοκτέιλ αντισωμάτων

Έρευνες για την ανθεκτικότητα της μετάλλαξης Omicron έναντι του εμβολίου για τον κορονοϊό και του κοκτέιλ αντισωμάτων της πραγματοποιεί η AstraZeneca που ευελπιστεί ότι τα σκευάσματά της θα παραμείνουν αποτελεσματικά.

«Όπως και με όλες τις αναδυόμενες παραλλαγές, εξετάζουμε τη B.1.1.529 για να κατανοήσουμε περισσότερα για αυτήν και τις επιπτώσεις της στο εμβόλιο» ανέφερε η εταιρεία, διευκρινίζοντας ότι διεξάγει έρευνες στην Μποτσουάνα και την Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη) για να συλλέξει δεδομένα.

«Εξετάζουμε επίσης το κοκτέιλ αντισωμάτων AZD7442 απέναντι σε αυτήν την παραλλαγή και ελπίζουμε ότι θα διατηρήσει την αποτελεσματικότητά του αφού περιέχει δύο ισχυρά αντισώματα με διαφορετική και συμπληρωματική δράση απέναντι στον ιό».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top