Κορωνοϊός: Προ των πυλών νέα περιοριστικά μέτρα στην Καταλονία

Τα μέτρα που εξετάζονται λίγο πριν τα Χριστούγεννα

Ολικό lockdown στην Αυστρία - Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star (19/11)

Η περιφέρεια της Καταλονίας σχεδιάζει να επιβάλει νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ για τον κορωνοϊό για την είσοδο των πολιτών σε μπαρ, εστιατόρια και στάδια είναι μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται. Παρόμοιους περιορισμούς εξετάζουν και άλλες περιφέρειες, ώστε να αναχαιτιστεί το νέο κύμα των μολύνσεων.

Προς γενικό lockdown η Γερμανία - «Δραματική η κατάσταση», λέει η Μέρκελ

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην Ισπανία, μια χώρα όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως το 79% του πληθυσμού, παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα που καταγράφονται στην Αυστρία και την Ολλανδία, όμως οι αρχές θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να βγει σύντομα εκτός ελέγχου. 

Αυστρία: Lockdown για όλους από σήμερα - Εξοργισμένοι οι πολίτες

Η εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Πατρίσια Πλάχα είπε στους δημοσιογράφους ότι οι αρχές θα ζητήσουν την έγκριση της δικαιοσύνης για να χρησιμοποιηθεί το πιστοποιητικό νόσησης/εμβολιασμού ώστε «να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης και να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας».

Επιστρέφει ο εφιάλτης των lockdown - Ποια μέτρα έχει πάρει η Ευρώπη

κορωνοϊός Ισπανία

Επειδή τα πιστοποιητικά αυτά θεωρείται ότι περιορίζουν τις θεμελιώδεις πολιτικές ελευθερίες, απαιτείται έγκριση των τοπικών δικαστικών αρχών για να χρησιμοποιηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο. 

Η Καταλονία καταγράφει κατά μέσο όρο 183 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες, πολύ πάνω από τον πανεθνικό μέσο όρο (132 ανά 100.000 κατοίκους) και το όριο των 150/100.000, πάνω από το οποίο θεωρείται ότι μια περιοχή είναι «υψηλού κινδύνου». Το πιστοποιητικό χρησιμοποιείται ήδη για την είσοδο των πελατών στα νάιτκλαμπ.

Στη Ναβάρα οι αρχές ανέφεραν ότι την Τετάρτη θα ζητήσουν την έγκριση των δικαστηρίων για να επιτρέπεται η είσοδος μόνο με πιστοποιητικό Covid στα εστιατόρια και τα νάιτκλαμπ κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

μέτρα Ισπανία

Στη γειτονική Χώρα των Βάσκων δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για χρήση των πιστοποιητικών αυτών στα εστιατόρια και οι αρχές προειδοποιούν ότι θα κηρύξουν κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης αν η πίεση στα νοσοκομεία ενταθεί.

Εάν εγκριθούν, οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να βάλουν τέλος στις ελπίδες της Ισπανίας να προσελκύσει εκατομμύρια τουρίστες για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Η κυβέρνηση διατηρεί πάντως την αισιοδοξία της ότι ο τουρισμός θα φτάσει στο 66% του επιπέδου προηγούμενων ετών κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους. «Εδραιώσαμε την εικόνα μας ως ασφαλούς προορισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη» είπε ο υπουργός Τουρισμού Φερνάντο Βαλντές στο πρακτορείο Reuters, εξηγώντας ότι αναμένονται περισσότεροι τουρίστες τα Χριστούγεννα απ’ όσοι επισκέφθηκαν τη χώρα κατά τη φετινή θερινή περίοδο.

Για να αντιμετωπίσει την αύξηση των μολύνσεων η Ισπανία χορηγεί αναμνηστική δόση του εμβολίου σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, στους υγειονομικούς και στις ευπαθείς ομάδες και σχεδιάζει να την διαθέσει και στον υπόλοιπο πληθυσμό.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top