Προς γενικό lockdown η Γερμανία - «Δραματική η κατάσταση», λέει η Μέρκελ

«Ο κάθε Γερμανός θα είναι εμβολιασμένος, ιαθείς ή νεκρός»

«Έρημο» το Βερολίνο μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους στη Γερμανία/ AP

«Πιθανόν στο τέλος αυτού του χειμώνα - αυτό ακούγεται κυνικό - σχεδόν ο κάθε Γερμανός θα είναι εμβολιασμένος, ιαθείς ή νεκρός. Αλλά έτσι είναι. Η ανοσία επιτυγχάνεται πάντα, το θέμα είναι αν αυτό συμβαίνει μέσω εμβολιασμού ή μόλυνσης», δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν και προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος να μολυνθεί κάποιος που δεν έχει εμβολιαστεί, ειδικά με την παραλλαγή «Δέλτα», είναι τεράστιος.

Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων και απολογήθηκε για τη σύγχυση που προκάλεσε η είδηση ότι για την ενισχυτική δόση προωθούνται τα εμβόλια της Moderna, επειδή πλησιάζουν την ημερομηνία λήξης τους. 

Γερμανία: «Lockdown» για ανεμβολίαστους αποφάσισε η κυβέρνηση

Σύμφωνα με τον κ. Σπαν, τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για εμβολιασμό, τόνισε ωστόσο ότι δε θεωρεί πως ένας υποχρεωτικός εμβολιασμός θα βοηθούσε αυτή τη στιγμή. «Αυτή τη στιγμή βοηθά η τήρηση αποστάσεων και ο περιορισμός των επαφών», δήλωσε  και περιέγραψε ως «ηθική υποχρέωση αλληλεγγύης» τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

Γερμανία: Σε καραντίνα όλοι οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες από την Ελλάδα

Λίγη ώρα μετά τη δήλωση του υπουργού Υγείας, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα στη Γερμανία «δεν είναι επαρκή» απέναντι στη δραματική κατάσταση που έχει προκαλέσει η αναζωπύρωση της πανδημίας.

Με την σημερινή εξέλιξη και τα καθημερινά ρεκόρ των κρουσμάτων, η υγειονομική κατάσταση «θα είναι χειρότερη από ό,τι έχουμε γνωρίσει» μέχρι σήμερα, προειδοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ απευθυνόμενη σε στελέχη της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), σύμφωνα με πηγή του κόμματος.

Η καγκελάριος απηύθυνε έκκληση στα 16 κρατίδια της χώρας να ανακοινώσουν πιο περιοριστικά μέτρα προκειμένου να υπάρξει αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας της χώρας. 

Κλιμακώνεται η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό 

Υπό την πίεση της νέας έξαρσης της πανδημίας κλιμακώνεται και στη Γερμανία η συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Ιατρικές ενώσεις, επιστημονικά ινστιτούτα και πολιτικοί, τάσσονται υπέρ ενός γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού ως μοναδική διέξοδο από την κρίση.

Η Ένωση Ιατρών Παιδιών και Εφήβων (BVKJ) ζητά σήμερα επισήμως την καθιέρωση του γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι «είναι απαράδεκτο, λόγω ελλιπούς εμβολιασμού μιας μειοψηφίας, να περιορίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών, αλλά ιδιαίτερα των παιδιών και των εφήβων».

«Τα παιδιά μας άξιζαν την επιστροφή στην κανονικότητα, μετά τους τεράστιους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην πανδημία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της BVKJ, η οποία σημειώνει ακόμη ότι «τα βασικά δικαιώματα των παιδιών, για απεριόριστη και δωρεάν εκπαίδευση και ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, τίθενται σε κίνδυνο εάν δεν καταστεί δυνατός ο έγκαιρος εμβολιασμός όλων των ενηλίκων».

Προς γενικό lockdown και η Γερμανία μετά την Αυστρία

Όπως επισημαίνουν οι παιδίατροι, με 15 εκατομμύρια ανεμβολίαστους αυτή τη στιγμή, θα μπορούσαμε να έχουμε 15 εκατομμύρια νέα κρούσματα και επομένως έναν αριθμό θανάτων ο οποίος θα μπορούσε να υπερβεί τις 100.000. «Αυτός ο αριθμός και μόνο μας υπενθυμίζει να επανεξετάσουμε εάν το κράτος πρέπει να εκθέτει τους ανθρώπους σε αυτόν τον κίνδυνο, Τα μη εμβολιασμένα άτομα περιορίζουν το δικαίωμα των άλλων στη σωματική ακεραιότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της BVKJ.

Στο ίδιο πνεύμα, ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ τόνισε σήμερα, μιλώντας στην τηλεόραση της BILD, ότι «χωρίς υποχρέωση εμβολιασμού, δεν πρόκειται να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμένων τόσο όσο χρειάζεται προκειμένου να θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία» και σημείωσε ότι ο αριθμός εκείνων που τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού αυξάνεται μέρα με την ημέρα. 

Γερμανία: Σύντομα διαθέσιμο για τα παιδιά το εμβόλιο της Pfizer

Στην ίδια συζήτηση, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP) Μίχαελ Τόιρερ, ο οποίος θεωρείται υποψήφιος για το υπουργείο Υγείας στην επόμενη κυβέρνηση, δε θέλησε να αποκλείσει το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού, επισήμανε ωστόσο ότι το κόμμα του θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top