Επιστρέφει ο εφιάλτης των lockdown - Ποια μέτρα έχει πάρει η Ευρώπη

Θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες την Αυστρία και τη Γερμανία;

Ολικό lockdown στην Αυστρία - Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Ο φόβος του lockdown πλανάται πάνω από την Ευρώπη, την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς. Ήδη η Αυστρία έκανε την αρχή, ανακοινώνοντας σήμερα ολικό lockdown για όλους.

Καθολικό lockdown και για εμβολιασμένους στην Αυστρία

Έτσι, από τη Δευτέρα θα ισχύει καθολικό, εθνικό lockdown ακόμα και για τους εμβολιασμένους, ενώ ο εμβολιασμός καθίσταται υποχρεωτικός από την 1η Φεβρουαρίου. 

Και στη Γερμανία, όμως, η κατάσταση είναι έκρυθμη, με τον Γερμανό υπουργό Υγείας Γενς Σπαν να κάνει λόγο για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown.

Προς γενικό lockdown και η Γερμανία μετά την Αυστρία

Lockdown

Κορωνοϊός: Η κατάσταση στη υπόλοιπη Ευρώπη – Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους 

Στην Ιταλία, περιφερειάρχες του ιταλικού Βορρά θέλουν να επιβληθούν νέοι περιορισμοί σε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ οι επιχειρηματίες φοβούνται τη μείωση της αγοραστικής κίνησης ενόψει των Χριστουγέννων. Από την πλευρά του, ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξει επιλεκτικό lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους, αν οι περιφέρειες με τα περισσότερα κρούσματα γίνουν κίτρινες και μετά πορτοκαλί.

Η Σλοβακία απαγορεύει στους ανεμβολίαστους την είσοδο στα εστιατόρια, τα καταστήματα με μη απαραίτητα είδη, τις αθλητικές δραστηριότητες και τις δημόσιες εκδηλώσεις, ενώ από τη Δευτέρα, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ στους χώρους εργασίας τους στις περισσότερες περιοχές.

Σλοβακία: Lockdown για τους ανεμβολίαστους

Και στη Δημοκρατία της Τσεχίας ισχύουν από τη Δευτέρα τα ίδια μέτρα, ενώ μόνο οι έφηβοι ηλικίας 12 έως 18 ετών θα εξαιρούνται από την απαγόρευση των μη εμβολιασμένων σε εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια, μουσεία ή ξενοδοχεία. 

lockdown Ευρώπη

Στην Ολλανδία ισχύει από την περασμένη εβδομάδα μερικό lockdown με τα εστιατόρια και τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα, οι δημόσιες εκδηλώσεις δεν επιτρέπονται, ενώ οι αθλητικοί αγώνες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Η ολλανδική κυβέρνηση εξετάζει, επίσης, τρόπους να περιορίσει την πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, ένα πολιτικά ευαίσθητο μέτρο, που θα απαιτήσει την έγκριση του κοινοβουλίου.

Κορωνοϊός: Η Ολλανδία επιστρέφει σε μερικό lockdown - Ποια μέτρα πήρε

Στην Ουγγαρία καθίστανται υποχρεωτικές οι ενισχυτικές δόσεις για όλους τους εργαζομένους των υγειονομικών υπηρεσιών, όπως και η χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους από αύριο, Σάββατο.

H Ισπανία έχει άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς, αλλά μερικές περιοχές έχουν όρια χωρητικότητας στα μπαρ, και η Καταλονία απαιτεί από τους πελάτες να επιδεικνύουν πάσο για τον COVID σε νυχτερινά κέντρα.

lockdown Ευρώπη 2

Στη Δανία ισχύει από τον Νοέμβριο το «coronapass» για όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ. Με αυτό επιτρέπεται να εισέρχονται σε εσωτερικούς χώρους όπως εστιατόρια, καφετέριες, γηροκόμεια και σε εσωτερικούς χώρους με περισσότερα από 200 άτομα.

Στη Ρουμανία η πρόσβαση στους περισσότερους μη βασικούς δημόσιους χώρους εκτός από τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.  Τα καταστήματα κλείνουν στις 9 μ.μ. και για τους ανεμβολίαστους ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Και στο Λουξεμβούργο είναι υποχρεωτικό το πάσο για την εστίαση, ενώ έως και 10 άτομα μπορούν να συναντηθούν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκες και να τηρούν κοινωνική απόσταση.

Στην Πορτογαλία το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ απαιτείται για την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και μεγάλες εκδηλώσεις, όπως και τα ταξίδια.

Στη Σουηδία, όπου είχαν καταργηθεί σχεδόν όλοι οι περιορισμοί τους τελευταίους μήνες, οι αρχές θα απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού σε εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με περισσότερα από 100 άτομα από την 1η Δεκεμβρίου.

Νέα μέτρα έχουν επιβληθεί και στην Ιρλανδία. Από σήμερα, μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια θα υποχρεούνται να κλείνουν από τα μεσάνυχτα. Παράλληλα, οι αρχές θα εντείνουν τη διανομή των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19 στον πληθυσμό της χώρας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top