Η Πολωνία θα χτίσει τείχος στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Η ΕΕ σκληραίνει την στάση της απέναντι στην παράτυπη εισροή μεταναστών

Πολωνια

Η Πολωνία θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο την ανέγερση ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία, όπου έχουν συγκεντρωθεί αυτή τη στιγμή χιλιάδες μετανάστες και θα το ολοκληρώσει το πρώτο εξάμηνο του 2022, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Πολωνία: Πλήθος μεταναστών σε φυλάκιο στα σύνορα με τη Λευκορωσία

«Η επιχείρηση που πρέπει να βγάλουμε εις πέρας είναι μια επένδυση απόλυτα στρατηγικής σημασίας και προτεραιότητας για την ασφάλεια του έθνους και των πολιτών του», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι.

Το υπουργείο υπογράμμισε ότι οι σχετικές συμβάσεις θα υπογραφούν έως τις 15 Δεκεμβρίου και ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν αργότερα τον ίδιο μήνα, με τους εργάτες να αναμένεται να εργάζονται σε βάρδιες 24 ώρες το 24ωρο, σε τρεις ομάδες.

Το έργο θα στοιχίσει περίπου 353 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να επεκταθεί σε 180 χιλιόμετρα, ήτοι σχεδόν το 50% του συνολικού μήκους των συνόρων μεταξύ Πολωνίας- Λευκορωσίας. Το κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή του τείχους τον περασμένο μήνα.

ΕΕ: Σκληραίνει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκληραίνει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, προσαρμόζοντας το νομικό της οπλοστάσιο ώστε να στοχεύει σε πρόσωπα και οργανισμούς που συμβάλλουν στην παράτυπη εισροή χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε δηλώσεις του λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι συμφωνήθηκε να διευρυνθούν οι κυρώσεις κατά του καθεστώτος της Λευκορωσίας. 

Πρόκειται για το πέμπτο πακέτο κυρώσεων, όπως είπε, το οποίο θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρθηκε στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε την προηγούμενη ημέρα με τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας και της Λιθουανίας, αλλά και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. 

Αναφέρθηκε και στη συνομιλία του με τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, από τον οποίο ζήτησε να σταματήσει η χώρα του να σπρώχνει ανθρώπους στα σύνορα της ΕΕ, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο. 

«Ο δρόμος στη Λευκορωσία δεν οδηγεί στην ΕΕ», τόνισε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να οργανωθεί η επιστροφή των ανθρώπων αυτών πίσω στις χώρες τους.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επανέλαβε ότι η κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία είναι μια τεχνητά δημιουργημένη μεταναστευτική κρίση, ότι παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα και ότι πρόκειται για μια «υβριδική απειλή» κατά της ΕΕ.

Εξάλλου ερωτηθείς σχετικά με το ρόλο της Ρωσίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι είναι προφανές ότι ο δικτάτορας της Λευκορωσίας, Λουκασένκο, κάνει αυτά που κάνει γιατί έχει τη στήριξη της Ρωσίας, κι' ας υποστηρίζει η Ρωσία το αντίθετο. 

Πολωνία: «Οι Λευκορώσοι εξοπλίζουν μετανάστες. Ετοιμάζεται επίθεση»

«Ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι ο Λουκασένκο θα μπορούσε να κάνει αυτά που κάνει αν δεν είχε ισχυρή στήριξη από τη Ρωσία», είπε ο Μπορέλ.
Τέλος, χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική» τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top