Υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Λιβύης ο Χαλίφα Χαφτάρ

«Για να οδηγήσω τον λαό μας προς τη δόξα»

Χαλίφα Χαφτάρ

Tην υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές, που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, o Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του με ομιλία, που μεταδόθηκε απ' ευθείας από την τηλεόραση.

«Ανακοινώνω τη υποψηφιότητά μου στις προεδρικές εκλογές, όχι επειδή τρέχω πίσω από την εξουσία, αλλά για να οδηγήσω το λαό μας προς τη δόξα, την πρόοδο και την ευημερία», δήλωσε.

Ποιος είναι ο Χαφτάρ

Ο Χαφτάρ γεννήθηκε στην Αϊδαμπίγια της Λιβύης. Υπηρέτησε στον στρατό υπό τον Μουαμάρ Καντάφι και πήρε μέρος στο πραξικόπημα που έφερε τον Καντάφι στην εξουσία το 1969.

Λιβύη: Υπό κράτηση τουρκικό πλοίο από δυνάμεις του Χαφτάρ

Ειδικότερα ο στρατιώτης που είχε εκπαιδευτεί στην πρώην ΕΣΣΔ συμμετείχε στο πραξικόπημα του 1969 που ανέτρεψε τη μοναρχία του Σενούσι και οδήγησε στην εξουσία τον Καντάφι.

Συμμετείχε στον πόλεμο μεταξύ Λιβύης και Τσαντ (1978-1987) ως επικεφαλής μιας μονάδας του στρατού, όμως αιχμαλωτίστηκε στην Ουάντι Ντουμ στα σύνορα με το Τσαντ. Τότε ο Καντάφι τον αποκήρυξε, ισχυριζόμενος ότι ο στρατηγός δεν ανήκει στον στρατό του.

Επέστρεψε το 2011 στη Λιβύη, μετά την αναταραχή και τις διαδηλώσεις εναντίον του Καντάφι και ανακηρύχθηκε επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων από 150 περίπου αξιωματικούς του στρατού.

Μετά την πτώση Καντάφι ο Χαφτάρ αποσύρθηκε από την δημόσια ζωή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, όταν σε τηλεοπτική εμφάνιση του ζήτησε από τους Λίβυους να ξεσηκωθούν εναντίον του εκλεγμένου κοινοβουλίου, του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου (GNC) και μίλησε για το σχέδιο του να σώσει τον λαό της χώρας του. 

Η ανακοίνωση του έγινε σε μία κρίσιμη στιγμή για την Λιβύη, όταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η Βεγγάζη είχε καταληφθεί από την οργάνωση Ανσάρ αλ Σαρία, παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης αλ Κάιντα και άλλες ομάδες ισλαμιστών. 

Τον Μάιο του 2014 ο στρατηγός Χαφτάρ ξεκίνησε την «Επιχείρηση Αξιοπρέπεια» εναντίον των ένοπλων ομάδων ισλαμιστών στην Βεγγάζη και τα ανατολικά της Λιβύης.

Τον Μάρτιο του 2015 την εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων, (HoR), η οποία είχε αντικαταστήσει το Εθνικό Κογκρέσο τον διόρισε επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA).
 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top