O Μπάιντεν τα «έψαλε» στον Ερντογάν για S-400 και ανθρώπινα δικαιώματα

Τουρκικά ΜΜΕ: «Πολύ θετικό κλίμα» - Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Star, Δημήτρη Σουλτογιάννη, από τις ΗΠΑ για τη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν στη Ρώμη, στο περιθώριο της συνόδου της G20, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.

Μπάιντεν για συμφωνία AUKUS: «Αδέξιο και άκομψο αυτό που κάναμε»

Σύμφωνα με έναν ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο, η συνάντηση των δύο ηγετών διεξήχθη σε «πολύ θετικό κλίμα» και σύμφωνα με τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης οι δυό τους συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μηχανισμού για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων.

Mπάιντεν και Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου της G20- φωτογραφία ΑΡ

Mπάιντεν και Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου της G20- φωτογραφία ΑΡ

 Ο πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε στον Ερντογάν την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις, να διευρύνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες των δύο χωρών.

Αποχαιρετιστήρια συνάντηση: Το τελευταίο ραντεβού Μέρκελ - Έρντογαν

Λευκός Οίκος: Ανησυχία η κατοχή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος επεσήμανε πως  ο Τζο Μπάιντεν τόνισε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις, να διευρύνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες των δύο χωρών. Επίσης, χαιρέτισε τις σχεδόν δύο δεκαετίες συνεισφοράς της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.  

Mπάιντεν και Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου της G20- φωτογραφία ΑΡ

Mπάιντεν και Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου της G20- φωτογραφία ΑΡ

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πολιτική διαδικασία στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στον Νότιο Καύκασο. 

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και τη σημασία της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Τόνισε επίσης τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top