Αφγανιστάν: «Πουλήσαμε το μωρό μας 500 δολάρια για να φάμε»

Εικόνες «γροθιά» στο στομάχι - Προειδοποίηση ΟΗΕ για εκατομμύρια νεκρούς

Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για την ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν (23/8)

Οι εικόνες που μετέδωσε βίντεο του BBC από ένα νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Χεράτ, στα δυτικά της χώρας, και σε αγροτικές περιοχές έξω από την πόλη, είναι γροθιά στο στομάχι και αποτυπώνουν τη ζοφερή κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Τα πλάνα που μετέφερε το βρετανικό δίκτυο απεικονίζουν δύο βρέφη 6 και 3 μηνών στην πτέρυγα του νοσοκομείου. Ο μικρός Usman έχει το μισό από το βάρος που θα έπρεπε να έχει και ο πατέρας του είναι ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχει δουλειά.

Υπάρχουν και άλλοι που έχουν κάνει το αδιανόητο, για να μπορέσουν να ταΐσουν τα παιδιά τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. «Αυτό το κοριτσάκι έχει πουληθεί από την οικογένειά του», λέει η δημοσιογράφος.

Αφγανιστάν μωρό πείνα

«Τα άλλα μου παιδιά πέθαιναν από την πείνα, οπότε έπρεπε να πουλήσουμε την κόρη μου. Πώς μπορώ να μη λυπάμαι. Είναι η κόρη μου. Μακάρι να μη χρειαζόταν να πουλήσω την κόρη μου», λέει η μητέρα. Ο άντρας της μάζευε σκουπίδια, αλλά αυτό δεν του αποφέρει τίποτα πλέον. «Πεινούσαμε. Τώρα δεν έχουμε αλεύρι, λάδι στο σπίτι. Δεν έχουμε τίποτα», λέει ο πατέρας και συνεχίζει: «Η κόρη μου δεν ξέρει πώς θα είναι το μέλλον της. Δεν ξέρω πώς θα αισθανθεί για αυτό. Αλλά έπρεπε να το κάνω».

«Μόλις το μωρό αρχίσει να περπατά, θα την πάρει ο άντρας που την αγόρασε. Έχει πληρώσει περισσότερα από τα μισά από τα 500 δολάρια, το ποσό για το οποίο πουλήθηκε. Στην οικογένεια είπαν ότι το κορίτσι θα παντρευτεί με τον γιο του, κανείς όμως δεν μπορεί να είναι σίγουρος», προσθέτει.

μωρό Αφγανιστάν

Αφγανιστάν: Καμπανάκι του ΟΗΕ για εκατομμύρια νεκρούς

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποίησε χθες πως εκατομμύρια Αφγανοί, μεταξύ των οποίων παιδιά, μπορεί να πεθάνουν από την πείνα αν δεν αναληφθεί άμεσα δράση για να βοηθηθεί το Αφγανιστάν το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, , ζητώντας την αποδέσμευση κεφαλαίων που έχουν παγώσει για να δοθούν στις ανθρωπιστικές προσπάθειες.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών Ντέιβιντ Μπίσλεϊ δήλωσε στο Reuters ότι 22,8 εκατομμύρια άνθρωποι –περισσότερος από τον μισό πληθυσμό των 39 εκατομμυρίων κατοίκων του Αφγανιστάν- αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και «βαίνουν προς τον λιμό» σε σύγκριση με 14 εκατομμύρια μόλις πριν από δύο μήνες.

«Θα πεθάνουν παιδιά. Άνθρωποι θα λιμοκτονήσουν. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα», προειδοποίησε από το Ντουμπάι, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν γνωρίζω πώς θα γίνει να μην πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι και ιδιαιτέρως παιδιά με τον ρυθμό που προχωράμε με την έλλειψη χρηματοδότησης και την κατάρρευση της οικονομίας», υπογράμμισε ο Μπίσλεϊ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top