Σκηνικό έντασης από την Τουρκία: Τρία πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ

Τραβάει ξανά το σχοινί στην ανατολική Μεσόγειο

Νέο κρεσέντο προκλητικότητας από την Άγκυρα, που στήνει πολεμικό σκηνικό στην κυπριακή ΑΟΖ, στέλνοντας τρία πολεμικά πλοία στην περιοχή που βρίσκεται το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo.

Το σκάφος, που θα εκτελούσε εργασίες για τον αγωγό EastMed εκ μέρους της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, βρίσκεται πλέον αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού της Λάρνακας. 

Ελλάδα-Τουρκία: Στην 'Αγκυρα για τις διερευνητικές στη σκιά των προκλήσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή που θα πραγματοποιούνταν οι έρευνες βρίσκονται δύο τουρκικές φρεγάτες και μία κορβέτα, με την Τουρκία να επικαλείται παράτυπη Navtex που εξέδωσε για τη διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων. 

Κοντά στην ίδια περιοχή κι εντός της ελληνικής ΑΟΖ διεξάγεται επίσης από χθες η άσκηση «Ευνομία» με τη συμμετοχή ναυτικών και εναέριων μέσων από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία. 

Επιμένει η Τουρκία να απειλεί με πόλεμο - Η απάντηση Μητσοτάκη   

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι χθες, ελληνικά και γαλλικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την περιοχή της τουρκικής Navtex.

Η εμφάνιση των τουρκικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ είναι η τελευταία προκλητική κίνηση της Άγκυρας, μετά από την παρενόχληση του Nautical Geo από τουρκική φρεγάτα ανοιχτά της Κρήτης. 

«Το τερμάτισαν» οι Τούρκοι: Νέα απόπειρα παρενόχλησης του Nautical Geo   

Το ερευνητικό σκάφος έφτασε στην κυπριακή ΑΟΖ στις 28 Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσει τις μετρήσεις, όμως στις 2 Οκτωβρίου έφτασε στην ίδια περιοχή και το Ορούτς Ρέις μαζί με τουρκικά πολεμικά. 

Ένα από αυτά μάλιστα απείλησε δια ασυρμάτου το Nautical Geo, με αποτέλεσμα αυτό να αποχωρήσει, με αποτέλεσμα το τουρκικό σκάφος να πλέει ανενόχλητο έως την περασμένη Κυριακή. 

Δένδιας προς Τουρκία: Η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες

Όπως μεταδίδει το Σίγμα το Ορούτς Ρέις είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια της Τουρκίας, όμως στην περιοχή παραμένουν τα τρία πολεμικά πλοία.

Η έκρυθμη αυτή κατάσταση επισκιάζει και τις διερευνητικές επαφές που άρχισαν χθες σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Άγκυρα, με τις προσδοκίες να είναι πολύ χαμηλές.

Οι συνομιλίες θα συνεχισθούν σε έξι μήνες στην Αθήνα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top