Διπλωματική κρίση για AUKUS: Η Αυστραλία απαντά στη Γαλλία

Μετωπική σύγκρουση Καμπέρας - Παρισιού μετά την ακύρωση των υποβρυχίων

Η Αυστραλία ήταν ειλικρινής, ανοικτή και έντιμη με τη Γαλλία για τις ανησυχίες σε σχέση με τη συμφωνία για τα γαλλικά υποβρύχια.

Αυτό διαβεβαίωσε σήμερα ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας, Πίτερ Ντάτον, καθώς η συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία έχει φουντώσει τη διεθνή διπλωματική κρίση.

Όπως ισχυρίστηκε, η Αυστραλία εξέφραζε δημόσια επί περίπου 2 χρόνια τις ανησυχίες της αναφορικά με την παραγγελία, που αποτιμήθηκε στα 40 δισ. δολάρια και θεωρήθηκε ότι θα κόστιζε τελικά αρκετά περισσότερα.

AUKUS: Πώς κλείστηκε η συμφωνία στην Κορνουάλη πίσω απ'την πλάτη του Μακρόν

«Οι ισχυρισμοί ότι οι ανησυχίες δεν είχαν διατυπωθεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση, απλά αψηφούν, ειλικρινά, ό,τι είναι δημόσια καταγεγραμμένο και σίγουρα ό,τι λέγαμε δημοσίως για μεγάλο διάστημα», δήλωσε ο Ντάτον στο Sky News.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε εκφράσει «πολύ σημαντικές ανησυχίες» για τη συμφωνία στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον Ιούνιο και είχε ξεκαθαρίσει ότι η Αυστραλία «θα χρειαστεί να λάβει μια απόφαση με βάση το εθνικό μας συμφέρον».

Η Αυστραλία εγκατέλειψε τη συμφωνία του 2016 με τον γαλλικό όμιλο Naval για την προμήθεια στόλου συμβατικών υποβρυχίων, ανακοινώνοντας την Πέμπτη το σχέδιό της να κατασκευάσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια, τη λεγόμενη AUKUS.

Η κίνηση αυτή ενόχλησε έντονα τη Γαλλία, η οποία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα, αλλά και την Κίνα, η οποία αποτελεί μεγάλη δύναμη στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top