Σε τροχιά σύγκρουσης η ΕΕ για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Φόβοι για την εμφάνιση «Κίτρινων Γιλέκων» σε όλη την ΕΕ

Το αναλυτικό ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού σχετικά με το «πακέτο» μέτρων της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε στην 85η ΔΕΘ/ Μεσημεριανό Δελτίο ειδήσεων Star (12/9/21)

Σε τροχιά σύκρουσης οδεύει η ΕΕ λόγω της τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τη στιγμή που το φιλόδοξο σχέδιό της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής συναντά τη ρεαλιστική πολιτική.

Οι υψηλές φιλοδοξίες του «Fit for 55» - της δέσμης μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο - «συγκρούονται» με την οικονομική και πολιτική πραγματικότητα των πολιτών που αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού τους ρεύματος. 

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς θα απορροφήσουν τις αυξήσεις τα νέα μέτρα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει το «Fit for 55» στο Στρασβούργο την Τρίτη το πρωί, ενώ το βράδυ της Κυριακής το θέμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας τέθηκε στην προτελευταία συζήτηση μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων για την καγκελαρία της Γερμανίας ενόψει των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου. 

Καθώς η ΕΕ μειώνει σταδιακά τα δικαιώματα εκπομπής CO2, το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS) σε όλη την ΕΕ αντιδρά όπως είχε προγραμματιστεί και οι τιμές αυξάνονται. Αυτό σημαίνει ότι οι αεριοστρόβιλοι και οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα πρέπει να πληρώνουν ένα βαρύ ποσό για κάθε kWh ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν.

Οι υποστηρικτές αναφέρουν ότι αν τα ορυκτά καύσιμα δεν γίνουν πολύ πιο ακριβά, δεν θα υπάρχει μεγάλο κίνητρο για τη μετάβαση σε πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις. 

Οι τιμές αναφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ήπειρο έχουν ήδη διπλασιαστεί φέτος μέχρι σήμερα. Οι υψηλές τιμές CO2 έρχονται να προστεθούν στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η τάση θα συνεχιστεί, προβλέποντας έναν ακριβό χειμώνα για τους Ευρωπαίους. 

Φόβοι για «Κίτρινα Γιλέκα» σε όλη την ΕΕ εξαιτίας της ακρίβειας 

Έμπειροι πολιτικοί της Επιτροπής εκφράζουν φόβους για τους πολιτικούς κινδύνους που ενέχει η εφαρμογή του σχεδίου της ΕΕ για το κλίμα.

Ειδικότερα, υπάρχουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κινήματος «Κίτρινων Γιλέκων» σε ολόκληρη την ΕΕ και φόβοι ότι οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούσαν να κατηγορήσουν τις Βρυξέλλες για την αύξηση των τιμών. 

 

Αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα: Μέτρα για ευάλωτους καταναλωτές

Το ένα τρίτο των επιτρόπων της ΕΕ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις προτάσεις για το κλίμα τον Ιούλιο και ζήτησε να καταγραφεί η διαφωνία του στα πρακτικά της συνεδρίασης του Σώματος. Προέρχονταν από τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες της ΕΕ - το ΕΛΚ, το S&D και τους Φιλελευθέρους- και περιλάμβαναν τον Λετονό Βάλντις Ντομπρόφσκις, τον Ισπανό Ζοζέπ Μπορέλ και τον Γάλλο Τιερί Μπρετόν. Διαφώνησαν με το σχέδιο της προέδρου Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν και του τσάρου του κλίματος Φρανς Τίμερμανς να διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ ώστε να συμπεριλάβει τα νοικοκυριά, μέσω μιας χρέωσης στη θέρμανση και τη βενζίνη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για το αν το ράλι των τιμών θα υποχωρήσει πριν από το χειμώνα είναι ο νέος αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Γερμανία με τη Ρωσία. Η κατασκευή του έχει ολοκληρωθεί, αλλά η ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας δεν έχει δώσει ακόμη το «πράσινο» φως. 

Της Μαρίας Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top