Αφγανιστάν: Ταλιμπάν δολοφόνησαν έγκυο μπροστά στον γιο της

Εργαζόταν σε φυλακή για την αστυνομία

Επεισόδια σε διαδήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν

Νέα θλιβερή είδηση έρχεται να διαψεύσει τις δηλώσεις των Ταλιμπάν για τη θέση της γυναίκας και την ισότητα των φύλων στο Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, μέλη των Ταλιμπάν φέρονται να δολοφόνησαν έγκυο, η οποία εργαζόταν για την αστυνομία στη δυτική επαρχία Γορ.

Η γυναίκα, η οποία δούλευε σε φυλακή, δολοφονήθηκε το Σάββατο μπροστά στον σύζυγο και στον γιο της, ανέφερε ο Χασάν Χακίμι, ακτιβιστής από την επαρχία, που ζει στο εξωτερικό. Δύο πρώην αξιωματούχοι στην επαρχία, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επιβεβαίωσαν το συμβάν.

Αφγανιστάν: Επεισόδια σε διαδήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών

«Ανησυχούμε για τις γυναίκες που εργάζονταν στην αστυνομία» και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, είπε ο κ. Χακίμι στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Οι Ταλιμπάν τις έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα».

Ο ακτιβιστής επέκρινε το ισλαμιστικό κίνημα για την υποτιθέμενη «γενική αμνηστία» που κήρυξε, τονίζοντας ότι οι πράξεις των μελών του βρίσκονται σε διαμετρική αντίθεση με τα λόγια των ηγετών του.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμιά αντίδραση από τους Ταλιμπάν. Μακάβριες φωτογραφίες, οι οποίες στάλθηκαν σε δημοσιογράφους, εικονίζουν το θύμα αιμόφυρτο.

Σε βίντεο, που το dpa σημειώνει ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει, έφηβος, ο οποίος δηλώνει πως είναι ο γιος του θύματος, λέει πως τρεις άνδρες, που δήλωσαν ότι είναι «Μουτζαχεντίν», μπήκαν στο σπίτι τους και δολοφόνησαν τη μητέρα του μπροστά του.

Αφγανιστάν: Γυναίκες δικαστές καταδιώκονται από όσους στείλανε στη φυλακή

«Η μητέρα μου ήταν έγκυος στον όγδοο μήνα», δηλώνει. «Η κυβέρνηση πρέπει να μας πει αν ήταν Ταλιμπάν, Ντάες, ή οτιδήποτε άλλο», προσθέτει. Ο όρος Ντάες παραπέμπει στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τη 15η Αυγούστου, έχουν κηρύξει γενική αμνηστία. Ωστόσο, μέλη του ισλαμιστικού κινήματος κατηγορούνται για τη διάπραξη πολλών φρικαλεοτήτων.

«Οι φοιτήτριες θα πρέπει να φορούν αμπάγια και νικάμπ»

Οι Αφγανές φοιτήτριες θα πρέπει να φορούν μαύρη αμπάγια σε συνδυασμό με ένα νικάμπ που καλύπτει το πρόσωπο και θα παρακολουθούν τις παραδόσεις μέσα σε τάξεις οι οποίες δεν θα είναι μικτές, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε από το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν την παραμονή της επαναλειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων της χώρας.

Οι γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες σ' αυτά τα ιδρύματα θα πρέπει επίσης να βγαίνουν από το μάθημα πέντε λεπτά πρίν από τους φοιτητές και να παραμένουν σε αίθουσες αναμονής όσο οι τελευταίοι θα αποχωρούν από το κτίριο, διευκρίνιζεται στο διάταγμα αυτό και δημοσιεύεται από το υπουργείο Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Αφγανιστάν: «Εξαφανίζονται» οι γυναίκες δημοσιογράφοι στην Καμπούλ

Τα πανεπιστήμια είναι υποχρεωμένα, από την πλευρά τους, «να προσλάβουν γυναίκες εκπαιδευτικούς για τις φοιτήτριες» ή να επιχειρήσουν να προσλάβουν «ηλικιωμένους άνδρες εκπαιδευτικούς», η ηθική των οποίων θα έχει περάσει από κόσκινο, αναφέρεται ακόμη στο διάταγμα.

Κατά την πρώτη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν από το 1996 ως το 2001, η απαγόρευση των μικτών τάξεων είχε εμποδίσει σχεδόν όλες τις γυναίκες να σπουδάσουν. Οι γυναίκες ήταν τότε υποχρεωμένες να φορούν την μπούρκα, ένα μακρύ πέπλο που καλύπτει πλήρως το κεφάλι και το σώμα ενώ ένα δίχτυ κρύβει τα μάτια,

Η αμπάγια, την οποία θα πρέπει να φορούν οι φοιτήτριες των ιδιωτικών ιδρυμάτων, είναι ένα μεγάλο πέπλο που καλύπτει το σώμα. Το νικάμπ καλύπτει το πρόσωπο και αφήνει να φαίνονται τα μάτια.

Όσον αφορά στις μη μικτές τάξεις, «το πράγμα θα είναι περίπλοκο από πρακτική άποψη, δεν έχουμε αρκετές γυναίεκς εκπαιδευτικούς ούτε αρκετές αίθουσες για να χωρίσουμε τα κορίτσια» από τα αγόρια, υπογράμμισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας καθηγητής πανεπιστημίου που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Όμως το γεγονός ότι επιτρέπουν στα κορίτσια να πάνε στο σχολείο και να πάνε στο πανεπιστήμιο είναι από μόνο του ένας σημαντικός και θετικός σταθμός», προσθέτει.

Πριν από την επιστροφή των Ταλιμπάν, οι Αφγανές φοιτήτριες μπορούσαν να παρακολουθούν τα μαθήματα σε μικτές τάξεις και να παρακολουθούν επίσης σεμινάρια που διηύθυναν άνδρες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top