Η AstraZeneca επιστρέφει - Νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το χρονοδιάγραμμα για την παράδοση των νέων δόσεων του εμβολίου

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο - Βίντεο αρχείου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η AstraZeneca κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα διασφαλίσει την παράδοση των υπόλοιπων δόσεων εμβολίων του κορωνοϊού στα κράτη μέλη.

Όπως έγινε γνωστό, η συμφωνία θα τερματίσει επίσης την εκκρεμή δικαστική διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου των Βρυξελλών.

Η συμφωνία διακανονισμού προβλέπει τη σταθερή δέσμευση της AstraZeneca να παραδώσει ακόμα 135 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021:

  • 60 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 3ου τριμήνου
  • 75 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 4ου τριμήνου
  • 65 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος Μαρτίου 2022

Αυτό το χρονοδιάγραμμα θα φέρει τον συνολικό αριθμό δόσεων που παραδόθηκαν σε 300 εκατομμύρια δόσεις, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης.

Επίσης, θα παρέχονται στα κράτη μέλη τακτικά χρονοδιαγράμματα παράδοσης και θα ισχύουν περιορισμένες εκπτώσεις σε περίπτωση καθυστερημένης δόσης.

Κυριακίδου για συμφωνία με AstraZeneca: «Η συμφωνία εγγυάται την παράδοση των δόσεων»

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε: 

«Η σημερινή συμφωνία διακανονισμού εγγυάται την παράδοση των υπόλοιπων 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου Covid-19 από την AstraZeneca στην ΕΕ. Ενώ αυτή την εβδομάδα φτάσαμε στο σημαντικό ορόσημο του 70% του πλήρους εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των κρατών μελών μας και η συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca, παραμένει κρίσιμη». 

Η Επίτροπος σημείωσε ακόμα ότι ως ο ισχυρότερος υποστηρικτής της παγκόσμιας συνεργασίας και αλληλεγγύης για τα εμβόλια, θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τον υπόλοιπο κόσμο. «Στόχος μας είναι να μοιράσουμε τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω του COVAX σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η εμβολιαστική αλληλεγγύη είναι και παραμένει το σήμα κατατεθέν μας».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top