Κορωνοϊός: Τι δείχνει μελέτη για τη φλεγμονή στην καρδιά των εφήβων

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για μυοκαρδίτιδα σε σχέση με τον εμβολιασμό

Κορωνοϊός - Έφηβοι

Οι έφηβοι έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο φλεγμονής της καρδιάς τους -μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας- λόγω του κορωνοϊού, από ό,τι μετά τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάντελ Σίνγκερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve στο Κλίβελαντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), συνέκριναν τα ιατρικά αρχεία 7.300 κοριτσιών και 6.800 αγοριών ηλικίας 12 έως 17 ετών που είχαν διαγνωστεί με Covid-19, με ανάλογο αριθμό συνομηλίκων τους που είχαν εμφανίσει παρενέργειες μετά από εμβόλιο mRNA κατά του κορονοϊού (Pfizer ή Moderna).

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος για μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα μεταξύ των εφήβων κοριτσιών με λοίμωξη Covid-19 ήταν 21 φορές μεγαλύτερος, σε σχέση με τον συνδυασμένο κίνδυνο μετά από την πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. 

Μεταξύ των εφήβων αγοριών ο κίνδυνος για φλεγμονή της καρδιάς ήταν σχεδόν εξαπλάσιος στην περίπτωση της Covid-19 συγκριτικά με τον εμβολιασμό τους.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι γονείς που ανησυχούν για τα παιδιά τους σχετικά με την πιθανότητα μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας πρέπει να γνωρίζουν ότι η ασφαλέστερη επιλογή είναι ο εμβολιασμός», δήλωσε ο Σίνγκερ.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν πως υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας για τους έφηβους που αρρωσταίνουν από Covid-19», τόνισε ο καθηγητής Παιδιατρικής Ντέιβιντ Κέλμπερ. «Με βάση αυτά τα ευρήματα, στα 12α γενέθλια της κόρης μου πήγαμε να την εμβολιάσουμε κατά της Covid-19 και να σιγουρευτούμε ότι θα είναι προστατευμένη, αλλά επίσης για να προστατεύσουμε έτσι και άλλα μέλη της οικογένειάς μας. Με την άκρως μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού να κυκλοφορεί και ενόψει του νέου σχολικού έτους, είναι καλή η στιγμή τώρα να δοθεί στους γονείς η διαβεβαίωση ότι ο εμβολιασμός είναι πιο ασφαλής για τα παιδιά τους, από ό,τι αν αρρωστήσουν λόγω Covid-19», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top