Ιαπωνία κορωνοϊός: Επεκτείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Η Ιαπωνία αποφάσισε να επεκτείνει σήμερα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τρεις νομαρχίες που βρίσκονται κοντά στο Τόκιο, όπου αυτή τη στιγμή διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, καθώς αυξάνονται συνεχώς τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην πρωτεύουσα, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. 

Το Τόκιο βρίσκεται ήδη για τέταρτη φορά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την έναρξη της πανδημίας. Σήμερα ανακοίνωσε 3.300 νέα κρούσματα μετά από τα 3.865 που ανακοινώθηκαν χθες. 

CDC: Η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι τόσο μεταδοτική όσο η ανεμοβλογιά

Συνολικά στη χώρα τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα κατέγραψαν ρεκόρ και ανήλθαν σε 10.743. Η έκρηξη κρουσμάτων έχει ξεκινήσει να επιβαρύνει το σύστημα υγείας με 64% των νοσοκομειακών κλινών στο Τόκιο που είναι διαθέσιμες για σοβαρά περιστατικά COVID-19 να έχουν ήδη καταληφθεί από τα μέσα της εβδομάδας.

Τα νέα έκτακτα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Αυγούστου και θα ισχύσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου, ενώ η ισχύουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και στη νότια νήσο Οκινάουα θα παραταθεί έως τις 31 Αυγούστου.

Κορωνοϊός: Γιατί η μετάλλαξη Δέλτα είναι τόσο μεταδοτική;

Η Ιαπωνία έχει αποφύγει ένα καταστροφικό ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά σήμερα προσπαθεί να περιορίσει την πολύ μολυσματική μετάλλαξη Δέλτα με τα νέα κρούσματα να σημειώνουν για πρώτη φορά ημερήσιο ρεκόρ 10.000 σε εθνικό επίπεδο φθάνοντας συγκεκριμένα τις 10.687 μολύνσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιασουτόσι, ο οποίος ηγείται της κυβερνητικής επιχείρησης για τη διαχείριση της πανδημίας, δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει κορυφωθεί η αύξηση των κρουσμάτων. 

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν κουραστεί από την υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι και κάποια μπαρ αρνούνται να τηρήσουν τους περιορισμούς, ενώ η εμβολιαστική εκστρατεία στη χώρα είναι αργή. Ο υπουργός Υγείας Νοριχίσα Ταμούρα δήλωσε ότι η χώρα έχει εισέλθει σε ένα νέο «υπερβολικά τρομακτικό» στάδιο καθώς αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα παρότι δεν αυξάνεται η μετακίνηση των πολιτών και σημείωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι ένας βασικός παράγοντας.

Η αύξηση στα κρούσματα πλήττει τον πρωθυπουργό Γιοσιχιντέ Σούγκα, τα ποσοστά δημοτικότητας του οποίου βρίσκεται ήδη στο χαμηλότερο σημείο από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία τον περασμένο Σεπτέμβριο και ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μια κούρσα διαδοχής στο κυβερνών κόμμα και με βουλευτικές εκλογές αργότερα μέσα στον χρόνο.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι διοργανωτές έχουν αρνηθεί ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στους Αγώνες και στην πρόσφατη έκρηξη νέων κρουσμάτων. Σε αντίθεση με τους εθελοντικούς περιορισμούς και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άλλες περιοχές της χώρας, το Ολυμπιακό χωριό στο Τόκιο που φιλοξενεί τους αθλητές και τους προπονητές τους υπερηφανεύεται για το πλέον του 80% ποσοστό εμβολιασμών, την υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικών τεστ και τον αυστηρό περιορισμό στις μετακινήσεις.

Σήμερα οι διοργανωτές ανέφεραν 27 νέα κρούσματα κορωνοϊού που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς, περιλαμβανομένων τριών αθλητών, με τα οποία ο συνολικός αριθμός από την 1η Ιουλίου ανήλθε σε 220. Ποσοστό μικρότερο του 30% των πολιτών στην Ιαπωνία είναι πλήρως εμβολιασμένο. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top