Βαρώσια: Ο ΟΗΕ θα ζητήσει από την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφαση

Τι αναφέρεται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο ΟΗΕ θα ζητήσει από την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφαση. / Βίντεο: Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Ανάκληση της απόφασης για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων και αποφυγή των μονομερών ενεργειών θα ζητήσει ο ΟΗΕ από την Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Washington Post.

Κύπρος: Διεθνής κατακραυγή για την τουρκική προκλητικότητα στα Βαρώσια

Προηγήθηκαν διαβουλεύσεις δύο ωρών σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τα πέντε μόνιμα μέλη: ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Κίνα και Ρωσία να δείχνουν ότι επιθυμούν να «φρενάρουν» τον Ερντογάν για το Κυπριακό. Οι  ΗΠΑ είχαν ζητήσει επίσης να υπάρξει «σθεναρή αντίδραση» από τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο, που επικαλείται γνώση του προσχεδίου του επίσημου κειμένου, ο ΟΗΕ θα επαναλάβει ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του. Θα υπογραμμίζει δε, τη σημασία της εφαρμογής ψηφισμάτων του συμβουλίου «συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ».

Ερντογάν κατά Μητσοτάκη: «Οργάνωσε συνάντηση με τους εχθρούς της Τουρκίας»

Το προσχέδιο θα επαναβεβαιώνει τη δέσμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας για: «μια διαρκή, περιεκτική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού, και βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αναφέρεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σύμφωνα με ψήφισμα της 11ης Μαΐου 1984, το Συμβούλιο Ασφαλείας «θεωρεί απαράδεκτες τυχόν προσπάθειες διευθέτησης οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από ανθρώπους εκτός των κατοίκων του και ζητεί τη μεταφορά της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών». Ένα ψήφισμα της 14ης Σεπτεμβρίου 1992 επαναλαμβάνει ότι για την εφαρμογή του ψηφίσματος του 1984, η περιοχή υπό τον έλεγχο της ειρηνευτικής δύναμης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο θα πρέπει «να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει τα Βαρώσια».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top