Πλημμύρες Γερμανία: Συγκλονισμένη η Άνγκελα Μέρκελ στον τόπο της τραγωδίας

Η απάντησή της για τα γέλια του υποψήφιου Καγκελάριου Άρμιν Λάσετ

Πλημμύρες Γερμανία

Το πρωί της Κυριακής η Άνγκελα Μέρκελ βρέθηκε στο Σουλντ της Ρηνανίας-Παλατινάτου, πόλη που βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο επίκεντρο των φονικών καταιγίδων που έπληξαν τη δυτική Γερμανία.

Γερμανία: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες Ελλήνων για τις φονικές πλημμύρες

Σοκαρισμένη από όσα έβλεπε και την έκταση της καταστροφής που άφησε πίσω της τουλάχιστον 158 νεκρούς, η Μέρκελ συχνά κρατούσε το χέρι της συντετριμμένης πρωθυπουργού του κρατιδίου, Μάλου Ντράιερ.  

Άνγκελα Μέρκελ

«Ήθελα να έχω μια ρεαλιστική εικόνα μιας σουρεαλιστικής κατάστασης», δήλωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι της είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει με λόγια αυτό που αισθάνεται μπροστά στην καταστροφή. «Είναι παρήγορο το γεγονός ότι οι άνθρωποι μένουν ενωμένοι και βοηθούν ο ένας τον άλλον», τόνισε και δήλωσε κατ’ επανάληψη ότι η πολιτεία θα βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των πληγέντων.

Άνγκελα Μέρκελ Μάλου Ντράιερ

Η Μέρκελ με την πρωθυπουργό του κρατιδίου, Μάλου Ντράιερ /Φωτογραφία AP Images

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα άμεσης βοήθειας από την ερχόμενη Τετάρτη, ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «θα χρειαστεί υπομονή», ενώ πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις και τα τεχνικά συνεργεία θα παραμείνουν στην περιοχή «για όσο αυτό είναι αναγκαίο». Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα σωστικά και τεχνικά συνεργεία που επιχειρούν, αλλά και τους πολίτες οι οποίοι εκφράζουν τη βούληση να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν. Τους κάλεσε μάλιστα σε δύο εβδομάδες, όταν η κατάσταση θα έχει ξεκαθαρίσει, να επανέλθουν ρωτώντας με ποιον τρόπο μπορούν να συνεισφέρουν.

Φονικές πλημμύρες - Αγώνας για την ανεύρεση ζωντανών στη Γερμανία

Άνγκελα Μέρκελ Γερμανία

«Για άλλη μια φορά είδαμε τη βία με την οποία μπορεί να λειτουργήσει η φύση», συνέχισε η Μέρκελ, για να υπογραμμίσει ότι οι άνθρωποι της περιοχής είναι παρόλα αυτά γεμάτοι ελπίδα για την ανοικοδόμηση της περιοχής τους «με πάθος, αγάπη και δύναμη». «Αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί. Η Γερμανία είναι μια ισχυρή χώρα που ευτυχώς μπορεί αυτό οικονομικά να το αντέξει», είπε χαρακτηριστικά και υποσχέθηκε να επιστρέψει στην περιοχή τον Αύγουστο προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών.

Πλημμύρες Ευρώπη: Πάνω από 120 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι

Άνγκελα Μέρκελ Πλημμύρες

Η Άνγκελα Μέρκελ συντετριμμένη σε ένα από τα πολλά σημεία της βιβλικής καταστροφής /Φωτογραφία AP Images

Η Μέρκελ τόνισε ακόμη ότι η πολιτική για το κλίμα θα πρέπει στο εξής να είναι «περισσότερο εστιασμένη» από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. «Δεν μπορεί κανείς να γενικεύει από ένα γεγονός, αλλά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι συνολικά έχουμε να κάνουμε με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε, για να συμπληρώσει: «Πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με την προσαρμογή στην κατάσταση και να γίνουμε γρηγορότεροι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Άρμιν Λάσετ

Δε του βγήκαν σε καλό τα γέλια του Άρμιν Λάσετ /Φωτογραφία AP Images

Η Καγκελάρος ρωτήθηκε και για τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας και υποψήφιο καγκελάριο Άρμιν Λάσετ, ο οποίος «συνελήφθη» το Σάββατο να γελάει ενώ ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εξέφραζε τη θλίψη του για την καταστροφή, η Μέρκελ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «και η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία έχει πληγεί ιδιαίτερα». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top