Κύπρος: Πλοία μοιάζουν να αιωρούνται- Τι είναι το φαινόμενο «Φάτα Μοργκάνα»

Παρατηρείται συνήθως τις πρωινές ώρες μετά από μια ψυχρή νύχτα

Φάτα Μοργκάνα Κύπρος

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει μια φωτογραφία από την Κύπρο, στην οποία απαθανατίζονται τρία κρουαζιερόπλοια που μοιάζουν σαν να αιωρούνται κι όχι να πλέουν στη θάλασσα. Πρόκειται για το φαινόμενο… «Φάτα Μοργκάνα», που δημιουργεί αυτήν την ψευδαίσθηση.

Η φωτογραφία, που δημοσιεύθηκε στην ομάδα «Καιρόφιλοι Κύπρου» στο facebook και τραβήχτηκε από τον Μιχάλη Μιχαήλ, απεικονίζει τρία πλοία στα ανοικτά της Λεμεσού, τα οποία μοιάζουν να βρίσκονται στον αέρα, πάνω από τη θάλασσα.

Το φαινόμενο «Φάτα Μοργκάνα» είναι μια οφθαλμαπάτη που οφείλεται σε θερμοκρασιακή αναστροφή εφαπτόμενων ατμοσφαιρικών στρωμάτων και ανήκει στα Μετεωρολογικά φαινόμενα. Πιο συγκεκριμένα, όπως γράφει η el.wikipedia.org, τα αντικείμενα που βρίσκονται στον ορίζοντα, όπως νησιά, κρημνοί, πλοία ή παγόβουνα, εμφανίζονται σύνθετα, δηλαδή δύο είδωλα ίδιου αντικειμένου ενωμένα αντίστροφα κατά κορυφή.

Φάτα Μοργκάνα: Πότε συμβαίνει αυτό το φαινόμενο

Το φαινόμενο συμβαίνει λόγω της αλληλεπίδρασης του ζεστού υπερκείμενου αέρα και του πυκνότερου ψυχρού αέρα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, λειτουργώντας σαν διαθλαστικός φακός, δημιουργώντας ένα κατακόρυφα αντεστραμμένο είδωλο, επί του οποίου φαίνεται να αιωρείται το απομακρυσμένο ευθύ είδωλο.

Το φαινόμενο «Φάτα Μοργκάνα» παρατηρείται συνήθως τις πρωινές ώρες μετά από μια ψυχρή νύχτα που έχει ως αποτέλεσμα να φεύγει η θερμότητας δι’ ακτινοβολίας στο διάστημα.

Η πρώτη αναφορά σε «Φάτα Μοργκάνα» στα αγγλικά, το 1818, αφορούσε έναν παρόμοιο αντικατοπτρισμό που παρατηρήθηκε στο Στενό της Μεσσίνας, ανάμεσα στην Καλαβρία και τη Σικελία. Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στις κοιλάδες των ψηλών βουνών, όπως η κοιλάδα Σαν Λούις του Κολοράντο όπου το φαινόμενο μεγεθύνεται εξαιτίας της καμπύλωσης του πυθμένα της κοιλάδας που αντισταθμίζει την καμπυλότητα της Γης. Είναι πιθανό να παρατηρηθεί στις Αρκτικές θάλασσες σε πολύ γαλήνια πρωινά, ή συχνά στις καλυμμένες με πάγο κρηπίδες της Ανταρκτικής.

πληροφορίες από politis.com.cy

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top