Κορωνοϊός: Πώς το κοινό κρυολόγημα «φρενάρει» την αναπαραγωγή του

Τι έδειξε νέα αμερικανική έρευνα

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Ap Hub Video

Η έκθεση στον ρινοϊό, που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, μπορεί να προστατεύσει έναντι της λοίμωξης από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Τη σχετική δημοσίευση έκαναν στο περιοδικό πειραματικής ιατρικής "Journal of Experimental Medicine", οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Yale, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Έλεν Φόξμαν.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι ο ιός του κρυολογήματος πυροδοτεί την ενεργοποίηση γονιδίων, τα οποία με τη σειρά τους κινητοποιούν άμεσα τη δράση των ιντερφερονών, μορίων του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να «φρενάρουν» την αναπαραγωγή του κορωνοϊού μέσα στους ιστούς των αεραγωγών, που έχουν μολυνθεί από τον ρινοϊό.

Η πυροδότηση αυτής της άμυνας στο αρχικό στάδιο της λοίμωξης Covid-19 δημιουργεί υποσχέσεις για την πρόληψη ή και τη θεραπεία της λοίμωξης, σύμφωνα με τη δρα Φόξμαν. 

Όπως πρόσθεσε, ένας τρόπος γι' αυτό, είναι η χορήγηση ιντερφερονών, που βρίσκονται ήδη σε μορφή φαρμάκου. 

Νέο βίντεο από εργαστήριο της Ουχάν - Κρατούσαν νυχτερίδες σε κλουβί

Πώς ο ρινοϊός «φρενάρει« τον κορωνοϊό

Παλαιότερες μελέτες των ίδιων ερευνητών έδειξαν ότι οι ιοί του κοινού κρυολογήματος μπορούν να προστατεύουν από τη γρίπη και, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, φαίνεται πως οι ρινοιοί έχουν ανάλογο όφελος και έναντι του νέου κορωνοϊού. Όπως έδειξε η νέα έρευνα, τις πρώτες τρεις ημέρες μετά την έναρξη της λοίμωξης Covid-19, το ιικό φορτίο στους ιστούς των ανθρωπίνων αεραγωγών που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, διπλασιάζεται περίπου κάθε έξι ώρες. Όμως η αναπαραγωγή του κορωνοϊού επιβραδύνεται δραστικά ή και σταματά τελείως στους ιστούς που έχουν επίσης εκτεθεί στο ρινοϊό.

Οπτικοποίηση του κορωνοϊού (φωτογραφία αρχείου unsplash)
Μελέτες έχουν δείξει επίσης, ότι στα κατοπινά στάδια της Covid-19, τα υψηλά επίπεδα ιντερφερονών μπορεί να πυροδοτούν την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και σχετίζονται με χειρότερη εξέλιξη της νόσου. Όμως, στο αρχικό στάδιο της λοίμωξης οι ιντερφερόνες μπορούν πιθανώς να παρέχουν σημαντικό όφελος.

Κορωνοϊός: Η Νέα Υόρκη γιορτάζει την άρση των περιοριστικών μέτρων

«Αποτελεσματική η θεραπεία με ιντερφερόνη, μόνο τις πρώτες η ημέρες μετά από τη μόλυνση από κορωνοϊό»

Σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία με ιντερφερόνη δεν είναι εύκολη, καθώς για να είναι πραγματικά αποτελεσματική, σύμφωνα με τη Φόξμαν, πρέπει να χορηγείται τις πρώτες ημέρες μετά τη μόλυνση από τον κορωνοϊό, όταν πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές μελέτες, που μέχρι στιγμής δείχνουν ότι πράγματι οι ιντερφερόνες έχουν δυνητικό όφελος, αλλά μόνο όταν δεν έχει καθυστερήσει η χορήγηση τους. 

Θεωρητικά, από την άλλη, η θεραπεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προληπτικά σε ανθρώπους υψηλού κινδύνου που έχουν έλθει σε στενή επαφή με διαγνωσμένα κρούσματα Covid-19.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top