Καταδικάστηκε σε ισόβια για τη γενοκτονία στην Σρεμπρένιτσα ο Μλάντιτς

Μπορρέλ & Βαρχέλι χαιρετίζουν την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ράτκο Μλάντιτς

Η διεθνής δικαιοσύνη επιβεβαίωσε σήμερα κατ΄έφεση την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας από το 1992 έως το 1995.

Η τελική απόφαση στην υπόθεση Μλάντιτς από το Διεθνές Ποινικό  Δικαστήριο (IRMCT), τερματίζει μια δίκη κομβικής σημασίας στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας, που πραγματοποιήθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο Ύπατος Εκπροσώπος Μπορρέλ και ο Επίτροπος Βαρχέλι σχετικά με την καταδίκη του Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία.

«Θυμόμαστε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους, οι σκέψεις μας είναι με τους αγαπημένους τους και αυτούς που επέζησαν. Αυτή η απόφαση θα συμβάλει στη αποκατάσταση όλων εκείνων που υπέφεραν», υπογράμμισαν.

Ράτκο Μλάντιτς

Καταδικάστηκε σε ισόβια για τη γενοκτονία στην Σρεμπρένιτσα ο Ράτκο Μλάντιτς. ap images

«Η ΕΕ αναμένει από όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στα Δυτικά Βαλκάνια να επιδείξουν πλήρη συνεργασία με τα διεθνή δικαστήρια, να σεβαστούν τις αποφάσεις τους και να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία τους», ανέφεραν.

«Η άρνηση γενοκτονίας, ο ρεβιζιονισμός και η εξύμνηση των εγκληματιών πολέμου έρχονται σε αντίθεση με τις πιο θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες. Η σημερινή απόφαση είναι μια ευκαιρία για τους ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα, να οδηγήσουν το δρόμο προς τιμή των θυμάτων και να προωθήσουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τη συμφιλίωση για να ξεπεραστούν οι κληρονομίες του πολέμου και να οικοδομηθεί μόνιμη ειρήνη», τόνισαν.

«Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και θεμελιώδους σημασίας για την πορεία της ΕΕ. Είναι επίσης μία από τις 14 βασικές προτεραιότητες της γνωμάτευσης της Κομισιόν σχετικά με την αίτηση προσχώρησης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην ΕΕ», επεσήμαναν.

«Διεθνή και εγχώρια δικαστήρια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στις γειτονικές χώρες πρέπει να συνεχίσουν την αποστολή τους για την απονομή δικαιοσύνης σε όλα τα θύματα εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της γενοκτονίας, καθώς και των μελών της οικογένειάς τους. Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία», καταλήγουν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top