EE: Από ποιες χώρες προέρχονται οι περισσότεροι πρόσφυγες

Αύξηση των αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ από τον Μάρτιο του 2021

πρόσφυγες σε βάρκα/ apimages

Μαζί με αρκετές από τις κορυφαίες εθνικότητες, οι Δυτικοί Αφρικανοί και οι Μαροκινοί συνέβαλαν στην πρόσφατη αύξηση των αιτήσεων ασύλου για πρώτη φορά στην ΕΕ, μετά από μήνες υψηλών επιπέδων παράτυπης μετανάστευσης στη Δυτική Αφρικανική διαδρομή προς τις Καναρίους Νήσους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) σχετικά με τις τάσεις ασύλου τον Μάρτιο του 2021. 

Η έκθεση του EASO δείχνει ότι περίπου 40.200 αιτήσεις διεθνούς προστασίας υποβλήθηκαν στην ΕΕ τον Μάρτιο του 2021, νούμερο από το οποίο προκύπτει από μια σημαντική αύξηση του αριθμού των αιτήσεων για πρώτη φορά (+ 17%), αντισταθμίζοντας την ταυτόχρονη πτώση (- 31%) των επαναλαμβανόμενων αιτήσεων (στην ίδια χώρα). 

Άσυλο: Ποιες ήταν οι κύριες εθνικότητες των ανθρώπων που υπέβαλαν αιτήσεις; 

Οι εθνικότητες που υπέβαλαν περισσότερες αιτήσεις για πρώτη φορά περιλάμβαναν χώρες κορυφαίας καταγωγής (Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ και Σομαλία), αλλά και το Μαρόκο και διάφορες χώρες της Δυτικής Αφρικής, οι οποίες υπέβαλαν μαζί περίπου 1.000 περισσότερες αιτήσεις για πρώτη φορά τον Μάρτιο από ό, τι τον Φεβρουάριο. 

Αυτό δείχνει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη διαδρομή μετανάστευσης της Δυτικής Αφρικής προς τα Κανάρια Νησιά έχουν αρχίσει να μεταφράζονται σε περισσότερες αιτήσεις ασύλου. Φτάνοντας τις 5 500 τον Μάρτιο, οι συνολικές αιτήσεις (για πρώτη φορά και οι επαναλαμβανόμενες) από υπηκόους των χωρών της Δυτικής Αφρικής αυξήθηκαν κατά 37% από τον Οκτώβριο του 2020.

Συρία: Εκλογές μετά από δέκα χρόνια εμφυλίου πολέμου

Οι κορυφαίες χώρες προέλευσης το Μάρτιο ήταν η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν και η Νιγηρία. Ως αποτέλεσμα της αύξησης των αιτήσεων κατά περίπου 30% από τον Φεβρουάριο, τόσο το Μαρόκο (1.000 αιτήσεις) όσο και η Γουινέα (980) προσχώρησαν στις δέκα κύριες χώρες καταγωγής. Μαζί, οι δέκα κύριες χώρες προέλευσης αντιπροσώπευαν περισσότερες από τις μισές από όλες τις αιτήσεις ασύλου που υποβλήθηκαν στην ΕΕ. Οι αιτήσεις από Ουκρανούς και Λευκορώσους ήταν χαμηλότερες αλλά παρέμειναν κοντά στις μέγιστες τιμές τους προηγούμενους μήνες. 

Η απάντηση Μηταράκη στη χυδαία επίθεση από Τούρκο υπουργό

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι υπέβαλαν 1.400 αιτήσεις στην ΕΕ τον Μάρτιο του 2021, ουσιαστικά λιγότερες από ό, τι στο τέλος του 2020. Αντιπροσώπευαν το 3% των συνολικών αιτήσεων τον Μάρτιο, σε σύγκριση με το 5% τον Δεκέμβριο του 2020. Οι Αφγανοί αντιπροσώπευαν περίπου δύο στους  πέντε αυτοαξιολογηθέντες ασυνόδευτους ανηλίκους, ενώ οι Μαροκινοί και οι Δυτικοί Αφρικανοί αντιπροσώπευαν συλλογικά μόνο το 7% (ένας στους 14) 

Πόσα άσυλα εξέδωσε τελικά η ΕΕ; 

Οι αρχές ασύλου της ΕΕ + εξέδωσαν 53.300 πρωτοβάθμιες αποφάσεις τον Μάρτιο, κατά ένα τέταρτο περισσότερες από τον Φεβρουάριο - το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020. Αυτό αντικατοπτρίζει την έντονη αύξηση των αποφάσεων για επαναλαμβανόμενες αιτήσεις στην ίδια χώρα. Αυτός ο τύπος αίτησης είχε υποβληθεί σε μεγάλο αριθμό τους προηγούμενους μήνες, κυρίως από Σύρους. Συνολικά, οι πρωτοβάθμιες αποφάσεις του Μαρτίου υπερέβησαν κατά πολύ τις αιτήσεις. 

Μπορρέλ: Οι εκλογές στη Συρία δεν πληρούν κριτήρια δημοκρατικής ψηφοφορίας

Η αύξηση των αποφάσεων οδήγησε σε μια μικρή πτώση των εκκρεμών υποθέσεων: περίπου 387 200 υποθέσεις εκκρεμούσαν πρωτοδίκως στα τέλη Μαρτίου, μειωμένες κατά 5% από τα τέλη Φεβρουαρίου. Το ποσοστό αναγνώρισης [3] στην ΕΕ ήταν 27% τον Μάρτιο του 2021. Τα ποσοστά αναγνώρισης ήταν τα υψηλότερα για τους πολίτες Ερυθραίας (77%) και Υεμένης (74%), αλλά ήταν κάτω από το επίπεδο ΕΕ + για τους Μαροκινούς (9%) και τους Δυτικούς Αφρικανούς, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση των πολιτών του Μάλι (34%) 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top