Pfizer/BionTech: «Αποτελεσματικό το εμβόλιο στην ινδική μετάλλαξη»

Τι είπε ο ένας εκ των ιδρυτών της BioNTech, Ογούρ Σαχίν

εμβόλιο Pfizer

Αποτελεσματικό απέναντι στην ινδική μετάλλαξη θεωρεί ότι είναι το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer ο ένας εκ των ιδρυτών της BioNTech Ογούρ Σαχίν, ο οποίος εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα έχει επιτύχει την «ανοσία της αγέλης» το αργότερο έως τον Αύγουστο.

Εμβόλιο Pfizer: Επιπλέον 100 εκατ. δόσεις θα λάβει η ΕΕ μέσα στο 2021

Όπως είπε, η εταιρία μελετά ακόμη την ινδική παραλλαγή η οποία έχει μεταλλάξεις που έχουν ήδη εξεταστεί  και το εν λόγω εμβόλιο είναι αποτελεσματικό. «Το εμβόλιο είναι έξυπνα κατασκευασμένο και είμαι βέβαιος ότι η προστασία του θα αντέξει. Και αν χρειαστεί να την ενισχύσουμε εκ νέου, θα το κάνουμε. Δεν με ανησυχεί», είπε χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός: Η νοτιοαφρικανική παραλλαγή μπορεί να μολύνει και εμβολιασμένους

Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, ο διακεκριμένος επιστήμονας εξήγησε ότι η αποτελεσματικότητα φθάνει στο ανώτατο σημείο του 95% μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση της β' δόσης. Έξι μήνες μετά η αποτελεσματικότητα περιορίζεται στο 91% και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έπειτα από οκτώ μήνες μειώνεται σημαντικά. Με τη γ΄ δόση, η οποία θα πρέπει να χορηγείται εννέα έως δώδεκα μήνες μετά τη β', η προστασία θα πλησιάσει το 100%, ενώ στο μέλλον εκτιμάται ότι θα χρειάζεται μία δόση του εμβολίου ανά 12 ή 18 μήνες.

Τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων στην Ευρώπη

Ο Ογούρ Σαχίν τάχθηκε επίσης υπέρ της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών και της ανάκτησης ελευθεριών για τους εμβολιασμένους, προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο υπερβολικά πρώιμης χαλάρωσης και καλλιέργειας «κουλτούρας φθόνου» στην κοινωνία.

 «Δεν θέλουμε όμως διακρίσεις. Θέλουμε να επιστρέψουμε όλοι σε μια φυσιολογική ζωή και αυτό σημαίνει τμηματικό άνοιγμα και σταδιακή ανάκτηση ελευθεριών», είπε και ανέφερε ότι κυρίως από τις μελέτες στο Ισραήλ είναι γνωστό ότι οι εμβολιασμένοι δεν αρρωσταίνουν, ενώ μεταδίδουν λίγο έως καθόλου τον ιό. Θα είχε λοιπόν νόημα να υπάρξει κάποια χαλάρωση, αλλά δεν θα πρέπει να γίνει πρόωρα, επισήμανε.

«Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε κουλτούρα φθόνου, με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να είναι οι άτυχοι», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι στο τέλος Μαΐου ή στα μέσα Ιουνίου το 50-60% του πληθυσμού στην Ευρώπη θα έχει εμβολιαστεί και έτσι θα μπορεί να υπάρξει χαλάρωση σε κάποιο βαθμό. Σε ό,τι αφορά την «ανοσία της αγέλης», η Ευρώπη θα την έχει επιτύχει τον Ιούλιο, το αργότερο τον Αύγουστο», δήλωσε ο κ. Σαχίν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top