Ισραήλ: Επαναλαμβάνεται η δίκη Νετανιάχου για διαφθορά και απάτη

Ξεκινούν οι μετεκλογικές διαπραγματεύσεις στη χώρα

Επαναλαμβάνεται η δίκη Νετανιάχου για διαφθορά. AP Hub Video

Επαναλαμβάνεται σήμερα στο Ισραήλ η δίκη για διαφθορά του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ ξεκινούν και οι διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν για τον ορισμό του υποψηφίου που θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. 

Οι δικαστές έχουν καλέσει τον 71χρονο Νετανιάχου στο δικαστήριο της Ιερουσαλήμ για την εναρκτήρια αγόρευση της εισαγγελίας, ένα νέο στάδιο στην πρώτη δίκη στην Ιστορία του Ισραήλ εν ενεργεία πρωθυπουργού. 

Ο Νετανιάχου, που έχει διατελέσει πρωθυπουργός 15 χρόνια, κατηγορείται για διαφθορά, απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης σε τρεις υποθέσεις - κατηγορίες που αρνείται. 

δίκη Νετανιάχου

Επαναλμβάνεται η δίκη του απερχόμενου Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για διαφθορά. AP Images

Ισραήλ: Ξεκινούν οι μετεκλογικές διαπραγματεύσεις

Την ώρα που ο βασικός εισαγγελέας Λιάτ Μπεν- Άρι θα παρουσιάζει τα επιχειρήματά του κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Ρίβλιν θα ξεκινά λίγα χιλιόμετρα μακριά από το δικαστήριο τις διήμερες συζητήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον του Νετανιάχου. 

Το Λικούντ του Νετανιάχου, κέρδισε τις περισσότερες έδρες μετά τις εκλογές της 23ης Μαρτίο, τις τέταρτες σε λιγότερο από δύο χρόνια, 30 σε σύνολο 120 στην Κνεσέτ. 

Όμως αυτές οι έδρες σε συνδυασμό με όσες κέρδισαν οι φυσικοί του σύμμαχοι δεν του διασφαλίζουν τις 61 που χρειάζεται για να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση. Απέναντί του πολλά κόμματα έχουν αποφασίσει να βάλουν τέλος στα 12 συνεχή χρόνια εξουσίας του. 

Καθώς η αντίπαλη πλευρά δεν έχει συμφωνήσει σε κοινό επικεφαλής, ο Νετανιάχου ίσως να λάβει τις περισσότερες ψήφους, με τη στήριξη 16 βουλευτών από τα υπερορθόδοξα κόμματα, και έξι του ακροδεξιού Θρησκευτικός Σιωνισμός.

Συνήθως ο πρόεδρος του Ισραήλ ζητεί από τον υποψήφιο που κερδίζει τις περισσότερες ψήφους να ξεκινήσει τη διαδικασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μέσα σε 28 ημέρες, χρονικό διάστημα που μπορεί να παραταθεί κατά 14 ημέρες. 

Όμως ο Ρίβλιν άφησε να εννοηθεί την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο αριθμός των εδρών ενδέχεται να μην είναι ο μόνος παράγοντας που θα λάβει υπόψη του και ότι θα ορίσει την Τετάρτη έναν βουλευτή ικανό να σχηματίσει μια κυβέρνηση «η οποία θα μπορεί να ξεπεράσει τη διχόνοια και θα ανοικοδομήσει την κοινωνία».


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top